Talvella palellaan

Kai Puustinen.
Kai Puustinen.

Sähkömaailma-lehden pääkirjoitus 8/2022.

Viime aikojen kuumin keskustelunaihe on ollut sähkökeskeinen. Kansalaisia pelotellaan ensi talven korkeilla sähkön hinnoilla ja mahdollisella sähkön säännöstelyllä. Iltapäivälehdistä on saatu lukea hyviä energiansäästöohjeita, jotka 1970-luvulla tietoisuudessa olleille kuulostavat vanhan kertaukselta.

1970-luvulla valaistuksen käyttö oli keskeinen osa kotitalouksien sähkönsäästökampanjaa ja kyllä sitä nytkin tuodaan voimakkaasti esille, vaikka valaistuksen osuus kokonaiskulutuksesta onkin aiempaa paljon pienempi. Kenelläpä ei olisi perheessä jäsentä, joka sammuttelee kaikki valot toisten perässä tai vähintään muistuttaa sammuttamisesta.

Harakoita tuli lapsena säälittyä, kun niille ei talvella saanut antaa lainkaan lämpöä. Siellä ne kylmissään kyyhöttivät, kun mainoksissa kiellettiin päästämästä lämpöä harakoille. Sama tulee toistumaan ensi talvena.

Suihkussa käyntiä pitää myös jokaisen harjoitella lämpimien kelien ja halpojen sähkön hintojen aikana. Talvella siihen saa kulua noin minuutti ja loput hoidetaan antiperspirantilla. Pukeutuminenkin on syytä hoitaa nopeasti, sillä sisälämpötilan laskeminen yhdellä asteella tuskin riittää, kun aletaan kunnolla säästämään.

Saunominen ja joulukinkun sekä laatikoiden valmistus samana iltana onkin sitten jo ihan mielipuolista hommaa. Ei riitä yhden ihmisen sormet siihen määrään asiantuntijoita, jotka tulevat valistamaan kansaa joulun sähköpiikistä.

”Harakoille ei saa päästää lämpöä.

Mitä vaihtoehtoja meillä sitten on? Leuto ja tuulinen talvi tai sitten sähkön ostaminen itänaapurilta. Ensimmäisen vaihtoehdon varaan tuskin kannattaa tuudittautua. Toinen taas ei ole edes aito vaihtoehto. Ukrainassa todennäköisesti kärsitään meidän edestämme aivan toisenlaisella ulottuvuudella. Jos sota jatkuu yli talven, siellä palelemisen lisäksi myös kuollaan luoteihin.

Jos ensi talvena joutuu sisällä pitämään villapaitaa ja villasukkia, ei kai se nyt niin paha juttu ole. Kylmä, lyhyt suihku aloittaa päivän ihan toisella tavalla, sen jälkeen pärjää vähemmällä kahvillakin. Joulukinkusta ja laatikoista en erityisemmin edes pidä, joten ne voi jättää vaikka välistä. Joulusauna on ainoa, joka vähän kirpaisee, mutta ehkä Ukrainan vuoksi voisin senkin jättää kerran käymättä. Kyllä tästä selvitään.

Kai Puustinen

Sähkömaailman päätoimittaja, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n toimitusjohtaja.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!