Stipendi älytoimistosovelluksien kehitystyölle

Älytoimistosovelluksiin keskittyvä diplomityö sai kiitosta aiheen ajankohtaisuudesta. Kuva Ville Alakärppä.
Älytoimistosovelluksiin keskittyvä diplomityö sai kiitosta aiheen ajankohtaisuudesta. Kuva Ville Alakärppä.

Sähköisen talotekniikan yliopistostipendi luovutettiin Kiia Einolalle, Aalto-yliopistolle tehdystä diplomityöstä ”Älytoimistosovellukset – Mahdollisuus työnantajalle luoda parempia toimistoja”.

SM Extra audioartikkelit

Kiia Einola vastaanotti stipendin YIT:n Workery-tilassa Aallon Intelligent buildings -kurssin yhteydessä 28.11.2022. Stipendiä olivat luovuttamassa Sähköalan koulutus- ja tutkimussäätiön Inka-Liisa Ahokas, Schneider Electricin myyntijohtaja Jouni Kekäläinen, Ensto oy:n toimitusjohtaja Hannu Keinänen, Sähkö-ja teleurakoitsijaliiton Kai Puustinen ja ohjaajana toiminut Aalto-yliopiston professori Jaakko Ketomäki.

Sähköalan koulutus- ja tutkimussäätiön jakama 2 000 euron arvoinen stipendi myönnetään Ensto oy:n ja Schneider Electric Finland oy:n perustamasta sähköisen talotekniikan nimikkorahastosta.

Einolan diplomityön aiheena oli älytoimistosovellukset ja niiden toiminnallisuuksien tutkiminen työnantajan näkökulmasta. Teknologian kytkeytyessä toimistoihin, tekevät erilaiset ohjelmistoratkaisut tilojen käytöstä tehokkaampaa ja helpommin optimoitavaa.

Työtä varten haastateltiin eri yritysten toimitilajohtajia ja tarkoituksena oli tunnistaa toiminnallisuuksia, joista työnantajat hyötyvät. Tutkimus osoitti, että yksittäisistä ominaisuuksista tärkeimmiksi koettiin käyttöaste- ja liikkumisdata, muut huoneinformaatiot ja huoltopyynnöt. Työ luo hyvän pohjan aiheen jatkotutkimuksille, josta Einolakin on kiinnostunut.

– Jatkotutkimuksissa tulisi keskittyä sovellusten loppukäyttäjiin, jotta sovellusten hyödyistä saataisiin vielä kokonaisvaltaisempi kuva.

Sähköalan monipuolisuus ja jatkuva kehitys kiinnostavat Einolaa. Ala on tuntunut omalta ja tämän takia arki jatkuukin sähköistykseen liittyvien opintojen parissa, eikä aloilleen olla jäämässä.

– Olin kiinnostunut jatko-opinnoista jo ennen diplomityön aloittamista ja nyt työn jälkeen aloitinkin väitöskirjatutkijana Aalto-yliopistossa. Tutkimuksen kohteena on valaistuksen ohjaus ja miten ohjauslogiikkaa voisi optimoida.

Kiia Einola on toiminut Sähkömaailman ja Sähköinfon kesätyöntekijänä, joka osaltaan lisäsi kiinnostusta alaa kohtaan.

– Alun perin olin suuntautumassa avaruus- ja nanotekniikan pariin, mutta työskentely Sähköinfolla herätti kiinnostuksen sähköistä talotekniikkaa kohtaan.

Sähköalan koulutus- ja tutkimussäätiön palkinnot ja stipendit

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!