Hyvä opinnäytetyö -stipendi työstä ”Pientalon sähköasennusten tuotetietokanta”

Katiuska Karhula vastaanotti stipendin Myyrmäen kampuksella 14.12.2022. Kuva Ville Alakärppä.
Katiuska Karhula vastaanotti stipendin Myyrmäen kampuksella 14.12.2022. Kuva Ville Alakärppä.

Katiuska Karhulan Metropolia Ammattikorkeakoulussa tehty opinnäytetyö ”Pientalon sähköasennusten tuotetietokanta” on saanut vuoden 2022 Hyvä opinnäytetyö -stipendin. Sähköalan koulutus- ja tutkimussäätiön myöntämä stipendi on arvoltaan 1 000 euroa.

Monimuoto-opiskeluina Järvenpäästä käsin sähkövoimatekniikkaa opiskellut Karhula toteutti Cadmatic- ja Ecom ohjelmistojen välille sulautetun tuotetietokannan pientalojen sähkösuunnittelussa käytettäville sähköasennustuotteille. Tuotetietokanta on toteutettu ST-kortin 51.22 ”kytkimien, pistorasioiden yms. sijoitus” mukaan.

Työn aihe tuli kätevästi Metropolia Ammattikorkeakoululta saadun idean kautta, sillä tämän kaltaiselle valmiille tuotetietokannalle on ollut kysyntää. Opinnäytetyön ohjaajana toiminut Jarno Nurmio kertoikin, että tuotetietokanta on jo otettu sähköalan opiskelijoiden käyttöön kuluvan syksyn aikana.

Pitkälti iltaisin etänä opiskellut Karhula ei kokenut etäopiskelua hankalaksi, vaikka pari vuotta meni pitkälti opiskeluiden ja työn parissa.

– Tämä oli minun mielestäni haastavaa, mutta opettavaista aikaa. Opiskeluni olivat mielenkiintoisia, joten töiden jälkeen opiskeli mielellään.

Karhula on työskennellyt opintojen jälkeen aurinkopaneelijärjestelmien suunnittelun parissa. Opiskeluiden aikana hankittu talotekninen osaaminen ja tietokantojen käsittely helpottaa työskentelyä.

– Tykkään todella paljon nykyisestä työstäni. Aurinkopaneelijärjestelmät ovat kiehtovia ja kokemukseni suunnittelutyöstä on ollut avuksi.

Myöntämisperusteluiden mukaan stipendi oli helppo myöntää Karhulan työlle. Työssä luotiin tuotetietokanta opetus- ja koulutuskäyttöön, jonka konkreettinen hyöty on huomattava. Tietokanta ja siitä saatavat raportit lyhentävät suunnittelu- ja tarjouksentekoaikaa. Opinnäytetyön vuoksi, STUL-pakettirekisteri on täydentänyt pientalojen suunnitteluun tarvittavien tuotteiden valikoimaa.

Sähköalan koulutus- ja tutkimussäätiön palkinnot ja stipendit

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!