Valintojen vuosi

Kai Puustinen.
Kai Puustinen.

Sähkömaailma-lehden pääkirjoitus 12/2022.

Vaalivuosi 2023 on lähitulevaisuuden osalta tärkeiden valintojen vuosi. Valtion velka on saatava kuriin ja talouden suunta muutettua, jotta emme jää kärvistelemään veloissa vuosikymmeniksi Italian lailla. Toimivia yrityksiä ei saa kuristaa toimintakyvyttömiksi, Ukrainan tukeminen ei voi loppua ja energiamurroksen etenemisen on jatkuttava. Listalla on myös lukemattomia muita asioita, joiden tärkeysjärjestystä jokainen voi mielessään pohtia.

Toivottavasti muistamme vielä 90-luvusta sen verran, että emme aja itseämme pitkään lamaan. Toimista voidaan olla montaa mieltä, mutta lienee selvää, että nykyiseen tapaan emme voi jatkaa velkaantumista. Jotta energiamurroksemme voisi jatkua niin, että vahingolliset vaikutukset rajoittuisivat vain muutamiin vuosiin, tarvitsemme ainakin sähköalan tekijöitä, muuten uusi nousu tulee viivästymään.

Tämä on yksi valinnoista, joka tulevan hallituksen pitää tehdä. Ne ammattialueet, joita ilman muutos ei tule onnistumaan, on pidettävä hyvässä kunnossa. Sähköalan koulutuksen muutokset on ajettava välittömästi läpi. Aikaisempien hallituksien valinnoissa on korjattavaa ja mitä nopeammin korjaukset tehdään, sitä nopeammin olemme paremmassa iskussa.

On selvää, että monella muulla alalla tilanne on sama, mutta jostain pitää lähteä liikkeelle, vaikka kaikkeen ei olisikaan varaa. Ei voida jäädä sen tekosyyn varaan, että kun kaikkea ei voida muuttaa, ei muuteta mitään. On valittava. Siksi äänestäjät piirtävät numeroita lipukkeisiin, että valitut edustajat tekisivät vaikeatkin valinnat. Helppojen valintojen polku ei ole enää kuljettavassa kunnossa, se johtaa rotkoon.

”Sähköalan koulutuksen muutokset on
ajettava välittömästi läpi.

Toivotaan, että talvi on lyhyt, kuten myös tuleva talouden notkahdus. Suomalaiset yritykset ja ahkerat työntekijät eivät ole tehneet töitä vuositolkulla joutuakseen valtiollisen päätöksenteon takia mahdottoman laskun maksajiksi. He ansaitsevat parempaa. Toivottavasti alkava vuosi tarjoaa siitä ainakin selkeän lupauksen ja päättäväiset toimenpiteet.

Vuoden 2023 ensimmäinen Sähkömaailma ilmestyy helmikuussa. Yhden alkuvuoden numeron vähennyksellä vältimme hinnankorotukset lehden osalta ja pystymme edelleen jatkamaan laadukkaiden julkaisujen toimittamista. Alkuvuonna palvelemme uutiskirjein ja sosiaalisen median uutisoinneilla.

Toivotamme koko toimituksen puolesta Hyvää Joulua ja Positiivista Uutta Vuotta!

Kai Puustinen

Sähkömaailman päätoimittaja, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n toimitusjohtaja.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!