Opiskelijat tutustuivat messupolun yrityksiin

Keudan ja Luksian opiskelijat osallistuivat Jyväskylän Sähkömessuille Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STULin kustantamana. Kuvassa opiskelijoita ja opettajia Sähköinfo oy:n osastolla.
Keudan ja Luksian opiskelijat osallistuivat Jyväskylän Sähkömessuille Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STULin kustantamana. Kuvassa opiskelijoita ja opettajia Sähköinfo oy:n osastolla.

Sähkö-, tele-, valo- ja AV-messut ovat tärkeä tapahtuma ammattilaisten lisäksi myös opiskelijoille. Messuilta haetaan muun muassa inspiraatiota ja työharjoittelupaikkoja.

Sähkömessuilla opiskelijat oli taas huomioitu Sähköteknisen kaupan liiton järjestämällä messupolulla, johon halukkaat yritykset olivat järjestäneet toimintaa. Yrityksiltä löytyi opiskelijoille suunnattuja rasteja, arvontoja ja kilpailuja.

Jokaisella messupolkuun osallistuvalla yrityksellä oli lisäksi omat opiskelijakummit, jotka esittelivät mielellään yrityksen toimintaa. Kummit antoivat myös vinkkejä työelämästä ja alasta. Ahlsell oy:n opiskelijakummina toiminut Olli Inkeroinen antoi opiskelijoille neuvoja ja jakoi Ahlsellin tarjoamaa ”starttipakettia”, joka piti sisällään sähköasentajalle tarpeellisia työkaluja ja herkkuja.

Nuorten osaamistaso on korkealla, jonka Inkeroinen on myös huomannut.

–Päätavoitteenamme onkin ollut rohkaista nuoria työntekoon ja pysymään sähköalalla, sillä ala tarvitsee nuoria osaajia, hän kertoo.

Sähkön monipuolisuus kiinnostaa korkeakoululaisia

Tampereen ammattikorkeakoulusta saavuttiin paikalle sankoin joukoin. Sanni Kirjavainen ja Tytti Laasonen opiskelevat Tampereella sähköistä talotekniikkaa. Kiinnostus korkeakouluopintoihin on lähtenyt kummallakin jo nuoruudesta, ja ammattikoulussa suoritetut sähköasentajan opinnot ovat toimineet hyvänä tukena korkeakouluopintoihin.

Molemmat ovat kiinnostuneita sähköalan monipuolisuudesta.

–Sähkö on käytännössä kaikissa elämän osa-alueissa mukana, mikä tekee alasta kiinnostavan, mainitsi Laasonen, joka opiskelee kolmatta vuottaan.

Yritykset esittelivät messuilla uusia innovaatioita ja tuotteita. Opiskelijoita kiinnosti kehityksen näkeminen.

–Messuilla on aina hyvä säpinä, jota on mukava seurata vierestä. On mukava myös nähdä, miten paljon uutta messut tarjoavat, neljännen vuoden opiskelija Kirjavainen sanoi.

Messupolulta löytyi ensimmäisen vuoden opiskelija Tommi Moilanen, joka opiskelee myös sähköistä talotekniikkaa. Moilanen kiersi eri valaistuksiin keskittyvien yritysten messupisteitä ja onkin saanut paljon vinkkejä omiin valaistusprojekteihin, jotka odottavat häntä kotona. Oppisopimuksella sähköasentajaksi opiskellut Moilanen kertoo, että koko ala on ollut niin kiinnostava, että jatko-opinnot tuntuivat luonnolliselta valinnalta.

Automaatiota ja AV-tekniikkaa

Messut kiinnostivat myös ammattikoululaisia. Keudan Sipoon toimipisteeltä Jyväskylän messuille lähteneet Luka Riihimäki ja Anton Martikainen ovat kolmannen vuoden sähkö- ja automaatioasentajaopiskelijoita. Lukuvuodet ovat pitäneet sisällään työharjoittelujaksoja, jotka ovatkin olleet kummankin mieleen.

–Koulussa olen oppinut tärkeät perusasiat, mutta työharjoitteluissa olen oppinut soveltamaan annettuja oppeja, Riihimäki sanoi.

Opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä valitsemaansa alaan ja kummallakin siintää mielessä jo työnteko. Työnteko kiinnostaa molempia siinä määrin, että mahdolliset jatko-opinnot eivät ole vielä mielessä.

–Alallamme riittää töitä, minkä takia aionkin mennä valmistumisen jälkeen suoraan töihin, Martikainen kertoi.

Messuilla sähkö- ja automaatioasentajaopiskelijoita ovat luonnollisesti kiinnostaneet erilaiset automaatioratkaisut.

–Pisteillä on ollut hieno nähdä erilaisia AV- ja valonohjausratkaisuja, Riihimäki totesi.

Sähköalan opiskelijat pääsivät tutustumaan messuilla alan monipuolisuuteen. Osastoilla oli tarjolla työ- ja harjoittelupaikkoja ja opiskelijat olivatkin tyytyväisiä omaan ja sähköalan tulevaisuuteen.

Ville Alakärppä, teksti ja kuvat

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!