Helsingin toinen keskusta nousee vauhdilla Pasilaan

Triplan kauppakeskukseen pääsee sisään maan tasosta jostakin suunnasta peräti neljästä kerroksesta. Kuva Maria Heinola.
Triplan kauppakeskukseen pääsee sisään maan tasosta jostakin suunnasta peräti neljästä kerroksesta. Kuva Maria Heinola.

Helsingin Keski-Pasilassa käy kuhina: Suomen suurimmalla työmaalla rakennetaan kolmen korttelin kokoista Triplaa, jota Helsingin kaupunki kutsuu Helsingin uudeksi keskustaksi. Työmaa työllistää seuraavan vuoden sisällä tuhansia rakennusalan ammattilaisia. Parhaimmillaan työmaalla työskentelee yli sata sähköasentajaa.

Triplan suunnittelutyöt alkoivat vuonna 2014. Jo alkuvuodesta 2017 vietettiin hankkeen ”tuhat päivää takana ja tuhat edessä” -hetkeä eli nyt ollaan jo reilusti voiton puolella. Ensimmäiset rakennukset eli kauppakeskus, Pasilan uusi asema ja pysäköintihalli avataan syksyn 2019 aikana. Seuraavana vuonna otetaan käyttöön hotelli, kolme toimistorakennusta ja Triplan asuintalot.

Kauppakeskuksen liiketilojen asennukset alkoivat kevään aikana kiinteiden kauppa- ja huoltokäytävien syöttökaapeleiden vedolla sekä johtoteiden ja hyllyjen asennuksella. Runkokaapelointia ja keskusasennuksia jatkettiin kesällä. Myös paloilmaisimien asennukset ovat käynnissä.

– Keskijännitekojeistojen, muuntajien ja pääkeskusten asennusten jälkeen sähköt saadaan kauppakeskukseen elo-syyskuun aikana. Seuraavaksi hoidetaan varavoimasähkön kaapelointi ja generaattorin asennus, YIT Rakennus Oy:n talotekniikka-asiantuntija Antti Japola päivittää tilannetta.

Pysäköintilaitokseen tulee viisi kerrosta, joissa on yhteensä noin 2300 autopaikkaa. Niistä yli 300 on sähköauton latauspaikkaa.

– Sähköautojen latauspisteiden urakkakysely lähti kesällä. Hankintapäätös laitetoimittajasta tehdään lähiviikkoina, Japola kertoo.

Kauppakeskukseen rakennetaan Suomen suurin sisäpyöräparkki, johon mahtuu yli kaksituhatta pyörää. Ulos rakennetaan pyöräpaikat 500 pyörälle. Sähköpyörien latauspisteiden järkevin toteuttamistapa on selvitettävänä.

Syksyn mittaan aloitetaan myös hotellin talotekniset työt.

– Hotellin ja kolmen toimistotalon rungot ovat jo alkaneet nousta. Nyt on aika aloittaa sähkötekniset asennukset, Japola sanoo.

Triplan rakentamisessa toteutetaan platinatason LEED-ympäristöluokitus.

– Triplaan on valittu Fidelixin Oy:n rakennusautomaatiojärjestelmä, jolla ohjataan muun muassa lämmitystä, jäähdytystä, ilmanvaihtoa ja valaistusta. Lämmitys hoituu pääosin kaukolämmöllä ja jäähdytys pääosin kaukojäähdytyksellä. Näitä täydennetään kauppakeskuksessa energiakeskuksen lämpöpumpuilla. Syntyvää hukkalämpöä hyödynnetään mahdollisimman hyvin, Japola mainitsee.

Miljoona metriä ryhmäjohtoja

Sähköurakoinnista vastaa suurimmalta osin Are Oy, joka hoitaa Pasilan joukkoliikenneaseman sähköurakan sekä sähköistyksen kolmeen toimistotorniin, pysäköintilaitokseen, kauppakeskuksen toiseen ja kolmanteen kerrokseen sekä niin sanottuun tapahtuma-alueeseen elokuvateattereineen. Aren urakoiden suuruudesta kertoo se, että niiden yhteydessä asennetaan noin miljoona metriä ryhmäjohtoja ja noin 120 kilometriä kaapelihyllyjä ja ripustuskiskoja. Arelta työskentelee Triplassa ensi kevään vilkkaimpana aikana samanaikaisesti noin sata sähköasentajaa.

– Pysäköinnin suhteen olemme jo pitkällä. Nousukeskukset ja IV-konehuoneiden sähköistykset ovat jo valmiina. Pysäköintilaitoksen ja kauppakeskuksen johtoteiden sekä putkitusten asennus on käynnistynyt, Aren yksikönpäällikkö Ville Vilska kertoo.

Kolmen toimistorakennuksen muodostama kokonaisuus on Suomen kaikkien aikojen kolmen suurimman liikekiinteistön joukossa. Niiden johtoreittien sekä nousu- ja ryhmäjohtojen asennus alkaa loppuvuodesta.

Työmaan suurimmat haasteet liittyvät hänen mukaansa aikatauluihin.

– Triplassa on käynnissä monta erilaista hanketta yhtä aikaa. Ensi kevät on erityisen tiukka, kun työmaalla työskentelee tuhansia ihmisiä samaan aikaan. Tämä tuo omat haasteensa logistiikan suunnitteluun, sillä alueen varastointimahdollisuudet ovat rajoitetut.

Aren lisäksi sähkötöitä hoitavat Triplan alueella Sähkösuomilammi Oy ja Suomen Sähköhuolto Oy. Pääsähkönjakelun asentaa LSK Talotekniikka Oy. Varavoimasähköistyksestä vastaa Geneset Powerplants Oy, äänievakuoinnista Caverion Suomi Oy ja turvajärjestelmistä Prevent360 Turvallisuuspalvelut Oy. Savunpoistonsähköistyksen ja paloautomaation asentaa JIS Automation Oy. Yleiskaapeloinnin toteuttaa Telefuusio Oy.

Sari Alhava, teksti

Sähköurakoitsijapäivät 2024