Elektroniikkapuolelta sähköasentajaksi

Ville Valveen mukaan alalla on mielenkiintoisinta sen monipuolisuus, sillä jokainen työmaa on erilainen.

Ville Valve valmistui Turun ammatti-instituutista viime keväänä ja on siitä lähtien ollut töissä Sähköasennus Tammisto Oy:ssä. Valveella on sekä elektroniikka- että sähköasentajan pätevyydet.

Ville Valve valmistui elektroniikka-asentajaksi viime keväänä, mutta sähköala veti kuitenkin enemmän puoleensa ja hän päätti laajentaa opintojaan myös sähköasennuksen puolelle.

– Tein vähän enemmän töitä, niin sain myös sähköasentajan paperit, Valve kertoi.

Valve lipsui omien sanojensa mukaan elektroniikkapuolelle, mutta kokee vahvan sähkön enemmän omana juttunaan. Molempien pätevyyksien saaminen vaatii työtä, mutta on kuitenkin mahdollista. Tulevaisuudessa hän aikoo ehkä opiskella sähköinsinööriksi.

Töissä oppii vauhdilla

Sähköasennus Tammistoon Valve päätyi töihin tehtyään harjoittelun sinne talvella. Valveen mukaan työelämä on ollut hyvin erilaista kouluun verrattuna. Hän kannustaakin kaikkia hakemaan ahkerasti oman alan kesätöitä, sillä työmaalla oppii huimaa vauhtia.

– Koulussa on hyvin erilaista kuin töissä. Koulussa vain naarmutetaan pintaa, joten kun menee töihin siellä, tulee vastaan niin paljon kaikkea uutta.

Tällä hetkellä Valve työskentelee rekkatehtaan laajennuksen parissa, mutta projektit kuulemma vaihtelevat paljon; toisinaan projektit ovat kunnallisella ja toisinaan yksityisellä puolella. Työmaat ovat pidempiä urakoita yhdessä paikassa, eikä Valve ole tehnyt lyhyempää keikkatyötä. Normaalisti päivät ovat kahdeksantuntisia, mutta kiireet työmailla ovat mahdollistaneet ylityöt.

Kiia Einola, teksti ja kuvat

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!