Ämpärisurkea Pohjolan mestari

Kai Puustinen
Kai Puustinen

Sähkömaailma-lehden pääkirjoitus 4/2021.

RT:n julkistaman EPSI-mittaristolla tehdyn tutkimuksen mukaan uudisrakentaminen on Suomessa toimiala, jossa on tyytyväisimmät asiakkaat. Taakse siis jäävät mm. telekommunikaatio, pankki ja rahoitus, vakuutus ja henkilöliikenne. Pohjoismaisessa vertailussa olemme olleet selkeästi kaikkia naapureita parempi jo vuosia ja vieläpä reilusti.

Itse asiassa yhdessäkään Pohjoismaassa ei ollut mitään toimialaa vuonna 2020, millä olisi parempi asiakastyytyväisyys. Suomalainen uudisrakentaminen on siis pohjoismaalaisella mittarilla huippulaadukasta, mutta parempaan on pystyttävä.

Muualla maailmassa asiat ovat varmaan paljon paremmin? Euroopassa selviä kosteusvaurioita on keskimäärin hieman alle 14 prosentissa asunnoista. Suomessa luku on muuten selvästi alle 5 prosenttia, vähiten koko Euroopassa. Vain seitsemän muuta maata pääsee edes alle 10 prosenttiin.

Yleinen huuto ja sosiaalisen median taivastelu siitä, että virheet ovat lisääntyneet ja joka puolella tehdään kaksin käsin sutta ja sekundaa on siis varmaan totta, koska se on lehteen ja twitteriin kirjoitettu. Toisaalta epämääräisillä faktoilla heiluminen saattaa johtaa vääriin toimenpiteisiin siellä, missä toimenpiteitä ei tarvittaisi. Tarvitaan siis lisää mittareita, jotta löydämme ongelman.

MRL:n uudistus oli selkeä viesti rakennusalalle: koska ette ole itse saaneet poliitikkojen mielestä pielessä olevia asioitanne kuntoon, säädämme lain, jolla pakotamme teidät laadukkaiksi. Nyt tuo laatu on tiivistymässä muutamiin vastuuaikamuutoksiin ja määrityksiin päävastuullisista. Onko esimerkiksi vastuuajan pidentäminen ymmärrettävissä siten, että aikaisemmin kesti vain kaksi vuotta löytää kaikki virheet rakennuksesta, mutta nyt virheitä on niin paljon, että siihen menee viisi vuotta?

Rakentamisen laatutaso on siis surkea ja siihen on saatava muutos. Jos emme saa rakentamisen laatua maailmanennätystasolle, mikä on seuraava ruoskan sivallus? 10 vuotta? 20 vuotta? Elinikäinen takuu? Onhan se nyt kumma, jos ei ala laatutaso nousta.

Kai Puustinen

Sähkömaailman päätoimittaja

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!