Topi: Pääsiäistä ja työmarkkina-asiaa

Lankalauantaita vietimme jo perinteeksi muodostuneella tavalla, ei kuitenkaan lankoja värjäämällä, kuten aikoinaan on tapana ollut. Lämmitimme savusaunan tutulla porukalla ja pilkimme. Tänä vuonna tosin supistetulla kokoonpanolla ja etupäässä jäällä. Paikalla ilman maskia oli meikäläinen, Liitonmies ja naapurin vanhapoikaisäntä, joka sopivasti aina Ferkulla porhaltaa paikalle, kun jotain on tapahtumassa tai lääkitys on muuten kohdallaan.

Onkiavannolla ja välillä savusaunan terassilla on käyty menneisyyttä peilaavia ja tulevaisuutta ennustavia keskusteluja, joten nytkään Teknologiateollisuuden jakautuminen ei suurena yllätyksenä tullut, varsinkin kun Metsäteollisuus oli jo aiemmin lähtenyt hiihtelemään omia latujaan.

Naapurin vanhapoikaisäntä muisteli, että Liitonmiehen silloinen esimies oli jo vuosia sitten tämän savusaunan lauteilla, mustien urkujen soidessa, todistanut nykymuotoisten työehtosopimusten merkityksen vähenevän ja minimiehtojen siirtyvän enenevässä määrin lainsäädäntöön.

Niin näyttää käyvän, EU ajaa minimipalkkasopimusta, valtiovalta askartelee joustavan työajan parissa, kolmikanta rakoilee ja työntekijäjärjestöt elävät kuusikymmenlukua. Eli kaiken maailman työmarkkinatalebanit ja jonninjoutavat oikeusoppineet puolustavat yksilön oikeuksia työtä tekevän kansan ja yrittäjien kiusaksi. Kehityksen jarrut, uhosi isäntämies ja vaati soraa sosialismin rattaisiin ja mielellään vielä omasta montustaan.

Tekipä hyvää nähdä joskus häpeämättömän Liitonmiehen punastuvan mielihyvästä eikä jägeristä, kun kerroin, että meidän alallahan on vuosikaudet ollut käytännössä käytössä sama systeemi työmarkkinahommissa ja muutenkin, kuin mihin Teknologiateollisuus nyt pyrkii.

STTA neuvottelee valtakunnallisen työehtosopimuksen, tosin vähän kurmuuttamalla sitä yleissitovuuden perusteella soveltavia, kun ei ole sallinut niille paikallista sopimisen mahdollisuutta ja jos on, niin hyvin rajoitetusti. Työmarkkinapoliittista vaikuttamistahan STUL on aina enemmän tai vähemmän tehnyt, nytkin Sähköteknisten työnantajien koko henkilökunta on siltä liisattu. Luulisi jäsenkunnan mielipiteiden näkyvän.

Liitonmies sanoi, että Ruotsissa viitisentoista vuotta sitten alan järjestö päätti jättää tekemättä työehtosopimuksen. Lakkojahan siitä seurasi ja eräänlainen työehtosopimuskin tuli vielä loppujen lopuksi tehtyä.

I väntan på bättre tider

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!