Vanhojen omakotitalojen sähkötauluista löytyy vuosittain satoja hiiriä

Kuolleita ja muumioituneita hiiriä sähkökeskuksessa. Kuva: Aito talotekniikka oy.
Kuolleita ja muumioituneita hiiriä sähkökeskuksessa. Kuva: Aito talotekniikka oy.

Suomessa sähköjen peruskorjaus on lähivuosina tarpeellinen arviolta yli 500 000 omakotitaloon tai vapaa-ajan asuntoon. Vanhoissa taloissa sähköremontti jää usein katto-, viemäri- tai ikkunaremontin jalkoihin.

Näin arvioi Pientalojen sähköjen peruskorjauksiin erikoistunut espoolainen Aito talotekniikka oy, joka selvitti, millaisia riskipaikkoja sähkösaneerauskohteista löytyy ja mitä niistä voidaan päätellä.

Yritys keräsi dataa saneerauskohteistaan huhtikuusta 2022 joulukuuhun 2023. Kyselyyn vastasivat kohteiden vastaavat sähköasentajat. Talot sijaitsivat Uudenmaan, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sekä Kymenlaakson alueilla.

Sähköalalla on yleisesti tiedostettu, että vanhoissa taloissa piilee paljon sähkö- ja paloturvallisuusriskejä, mutta aiheesta ei ole aiemmin tehty selvitystä. Monet riskeistä ovat täysin piilossa, joten ne ovat havaittavissa vasta, kun peruskorjausta aletaan tehdä.

– Monelle omakotitaloasujalle katto-, ikkuna- tai viemäriremontit ovat tuttuja ja ne nähdään itsestäänselvyyksinä kodin kunnon ylläpitämiseksi. Sähköjen korjaamista aletaan kuitenkin miettiä usein vasta sitten, kun sulakkeet palavat jatkuvasti, pistorasia tai valaisimen kupu on tummentunut, valot vilkkuvat tai pistorasia kipinöi. Moni saattaa empiä sähköremonttia, koska pelkää remonttipölyn ja jätteen valtaavan asunnon. Sähkösaneeraus pystytään kuitenkin toteuttamaan täysin pintoja avaamatta ja asumismukavuutta häiritsemättä, yrityksen liiketoimintajohtaja Harry Grönmark sanoo.

Yleisimpiä sähkö- ja
paloturvallisuusriskejä

Aito talotekniikan selvityksessä kartoitettiin yhdeksän eri riskitekijän yleisyyttä liki 300 omakotitalossa, joissa toteutettiin sähkösaneeraus.

Keskimäärin kohteista löydettiin liki neljä riskitekijää ja riskejä esiintyi käytännössä jokaisessa talossa. Riskejä oli sitä enemmän, mitä vanhempi talo oli kyseessä.

Alla olevassa kuvassa näkyvät kaikki riskitekijät ja niiden yleisyys kohteissa. Lue lisää Aito talotekniikan Kotien sähköturva -selvityksestä, jossa on tarkemmin kuvattu riskitekijöitä ja niiden yleisyyttä niin talon iän kuin paikkakunnankin mukaan.

Palkit kuvaavat sitä, miten monessa prosentissa selvityksen liki 300 kohteesta kyseinen riski todettiin. Kuva Aito talotekniikka oy.
Palkit kuvaavat sitä, miten monessa prosentissa selvityksen liki 300 kohteesta kyseinen riski todettiin. Kuva: Aito talotekniikka oy.

Riskien yleisyys kohteissa

Omakotitalon sähköjärjestelmän tekninen käyttöikä on keskimäärin noin 30–40 vuotta. Vanhojen omakotitalojen sähköjärjestelmissä on Suomessa valtava määrä sähkö- ja paloturvallisuusriskejä, joista monet johtuvat sähköjärjestelmän teknisen käyttöiän ylittymisestä.

Sähköjärjestelmän kunto tulisi tarkistaa siis jo 1980–90-luvuilla rakennetuissa taloissa, mutta varsinkin sitä vanhemmissa omakotitaloissa. Suomessa sähköjen peruskorjaus on tarpeellinen arviolta yli 500 000 pientaloon lähivuosina.

Tarvetta lisäävät myös modernin ja energiatehokkaan asumisen trendit. Koteihin halutaan enenevässä määrin aurinkopaneeleja, sähköautojen latauspisteitä ja erilaisia älykotitoimintoja.

– Tämä sähköasentajiemme kenttätyön ohessa keräämään tilastointiin perustuva selvitys osoittaa, miten yleisiä sähkö- ja paloturvallisuusriskit omakotitaloissa ovat. Taloista löytyy tee-se-itse-asentajien omia virityksiä, jatkojohtojen väärinkäyttöä ja jyrsijöiden pureskelemia johtoja. Sähköasentajamme ovat törmänneet satoihin sähkötaulun sisällä olleisiin kuolleisiin ja muumioituneisiin hiiriin, joiden kanssa asukkaat ovat tietämättään asuneet vuosikausia, Harry Grönmark kuvaa.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!