Topi: Hallitusohjelmasta

Soittelin Liitonmiehelle ajankulukseni toivottaakseni hyvää loman jälkeistä elämää. Juttu kääntyi äkkiä uunituoreen hallituksen ohjelmaan. Olivat liitossa laatineet hallitusohjelman työmarkkina-asioista alueosastokokouksiin oikein diasarjan, jonka Liitonmies lupasi lähettää luettavakseni. Kovat olivat lääkkeet, joilla työmarkkinoihin aiotaan puuttua, olivat oikein yrittäjien märkä uni.

Työtuomioistuimen laittomaksi tuomitseman työtaistelun jatkamisesta ja siihen osallistumisesta säädetään työntekijälle henkilökohtainen 200 euron seuraamusmaksu. Paikallista sopimista helpotetaan niin, että se olisi mahdollista ilman työnantajaliittoon kuulumista ja riippumatta siitä, millainen työntekijöiden edustusjärjestelmä yrityksessä on.

Yrityksen kanssa tehdyllä työehtosopimuksella olisi tulevaisuudessa mahdollista sopien poiketa samoista työehtosopimuksen työlainsäädännön määräyksistä, joista poikkeaminen on nykyisin mahdollista vain valtakunnallisilla työehtosopimuksilla.

Tosin, jotta homma ei menisi ihan villiksi, sitä on vähän rajoitettu. Vaatimuksena on, että poikkeamiset on sovittava joko työntekijöiden valtakunnallisen yhdistyksen tai siihen kuuluvan työntekijöiden yhdistyksen kanssa. Paikallinen sopiminen olisi järjestäytymisestä riippumatta mahdollista luottamusmiehen tai -valtuutetun, henkilöstön valitseman edustajan tai koko henkilöstön kanssa.

Määräaikaisia työsopimuksia voisi hallitusohjelman tavoitteiden mukaan solmia ilman erityisiä perusteita vuodeksi ja lomautusilmoitusaikaa lyhennettäisiin seitsemäksi päiväksi riippumatta siitä, mitä työehtosopimuksissa on sovittu. Irtisanomiseenkin riittäisi pelkästään asiallinen syy.

Saa nähdä, saavatko työntekijäjärjestöt jäsenensä syksyllä Rautatientorille, kun jäsenmäärä on kovasti laskussa ja suurin ”ammattiliitto” on nykyisin ”Loimaan kassa”. Miten käy työnantajajärjestöjen, kun merkittävä syy niihin kuulumiseen on mahdollisuus paikalliseen sopimiseen? Käykö kohta niin, että työsuhteen ehtojen perälaudat määritellään pääsääntöisesti lainsäädännössä ja hienosäätö tehdään paikallisesti sopimalla?

Terveisin Topi

P.S. Tuleeko Satosesta Viinasen vertainen ammattiliittojen jäsenhankkija vai käykö niin kuin Sipilän aikana, jolloin pakkolait torjuttiin ja tilalle saatiin kiky?

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!