Suhdannekehitys on tasaista

Kai Puustinen
Kai Puustinen

Sähkömaailma-lehden pääkirjoitus 3/2021.

Uusin suhdannekatsaus kertoo rakentamisen markkinan tasaisesta vedosta. Koronan vaikutus on ollut suhteellisen pieni verrattuna moneen muuhun alaan.

Rakentaminen jatkuu ja vaikka näkymät ovat osalla aavistuksen pessimistiset, ei mitään isoa muutosta ole näköpiirissä, jos virus ei lähde täysin käsistä. Kesästä näyttäisi tulevan myös melko vilkas mökkirakentamisen osalta, joten näillä näkymin syksyyn mennään kohtalaisen hyvillä vauhdeilla.

Suurin uhka onkin luonnollisesti virustilanne. Mikäli emme saa leviämistä kuriin, edessä on vääjäämättä laajamittaisia työmaiden sulkemisia.

Koronaväsymys on iskenyt monille ja suojautuminen jäänyt heikolle huomiolle. Oli sitten salaliittoteoreetikko tai muuten vaan omasta kuolemattomuudestaan varma, muiden ihmisten terveyden vaarantaminen on tietenkin rikos. Sooloilulle ei ole sijaa eivätkä omat mielipiteet voi nousta tällaisessa tilanteessa yhteiskunnassa päätetyn linjan, oli se sitten kuinka sekava tahansa, yläpuolelle.

Töitä on, kunhan niitä vaan päästään tekemään. Talotekniikan monipuolistuminen, sähköautoilun lisääntyminen ja paikallinen energian tuotanto pitävät huolen siitä, että sähköasentajia tarvitaan entistä enemmän. Suomen kovat hiilineutraalisuustavoitteet vaativat myös korjausrakentamiseen vauhtia, sillä vaikka jossain tulevaisuudessa energian tuotanto olisikin päästötöntä, pitää vanhatkin kiinteistöt päivittää uusimman tekniikan pariin.

Nyt täytyy vielä vain jaksaa malttaa. Pitää malttaa suojautua, valvoa työmaiden suojautumista ja pysyä omissa piireissä. Tämä onnistuu kyllä suomalaisilta, kun vain päätämme. Ei siihen pitäisi edes tarvita hallitusta tai koronanyrkkejä.

Tauti leviää ja sitä pitää kaikin keinoin välttää, otetaan oma järki käyttöön niin saamme nauttia normaalimmasta loppuvuodesta. Ja työn tekemisestä.

Kai Puustinen

Sähkömaailman päätoimittaja

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!