Ledinauhojen valinnassa tärkeintä on miettiä, mihin nauhat sijoitetaan. Esimerkiksi nauhojen taivuteltavuudessa ja mekaanisessa kestävyydessä on suuria eroja.
Jännite: Markettinauhojen jännite on tyypillisesti 12 volttia. Myös 24 voltin nauhat lasketaan pienoisjännitteellä toimiviksi. 24V nauhoilla voidaan tehdä hieman pitempiä yhdestä nauhasta koostuvia valonauhoja. 230 voltin verkkojännitteiset ledinauhat soveltuvat hyvin esim. julkisivuvalaistuksiin ja vastaaviin paikkoihin, joissa nauhat eivät ole kosketeltavissa.
IP- luokka: Nauhan kotelointiluokka ratkaisee, voidaanko se asentaa ulos tai kosteisiin tiloihin. Tästä ei voi luistaa, vaikka nauha olisi pienoisjännitteinen. Kosteaan tilaan tarkoitettu ledinauha on tyypillisesti päällystetty silikoni- tms. kerroksella. Tämä tekee nauhasta hieman paksumman, mikä kannattaa huomioida asennuskiskon valinnassa. Ongelma on vältettävissä käyttämällä valmistajan valmiita asennuskokonaisuuksia.
Lämpötila: Ledinauhan käsittely kylmässä – oikeammin kylmänä – voi olla rajoitettu samaan tapaan, kuin kaapeleillakin. Myös käyttölämpötilalle voi olla rajoituksia, vaikka led sinänsä toimisikin kylmässä. Nauhojen muovi- yms. materiaalit tuovat lämpötilarajoitteita. Erityisen kylmät ympäristölämpötilat voivat aiheuttaa myös materiaalieroista johtuvia lämpöjännityksiä, kun led lämpenee.
Ledien osalta lämpötilaan liittyen isoin ongelma on kuumuus eli Suomessa sauna. Kun huoneenlämpötilassa yksittäisen chipin sisällä lämpötila voi olla reilusti yli 100 astetta, niin saunassa syntyy ongelmia, kun siihen lasketaan päälle melkein toiset sata astetta. Normaalit puolijohteet eivät kestä tätä ja niiden elinikä lyhenee dramaattisesti.
Jos valmistaja on tehnyt järjestelmän (nauha, jäähdytysprofiili ja liitäntälaite) huomattavan alimitoitettuna ja testannut, että komponentit eivät ylikuumene saunassa, asentaminen saunaan voi olla mahdollista. Tiedon pitää olla luotettava, muuten saunaan asennus muualle kuin lähelle lattiaa kannattaa unohtaa.
Ledit kestävät hyvin kylmää aina -40 asteeseen sakka, mutta nauhoissa on muitakin materiaaleja kuin puolijohdekomponentteja. Materiaalien erilainen lämpölaajeneminen voi vahingoittaa nauhaa. Siksi valmistaja käyttölämpötila-alueen vaatimuksia kannattaa kunnioittaa. Kotelointiluokan lisäksi asennuspaikan lämpötila on otettava myös huomioon virtalähdettä valittaessa.
Ohjaus ja säätö: Ledit itsessään ovat aina himmennettävissä, mutta ledinauhan liitäntälaite määrää, miten ja millä sitä voidaan säätää, vai voidaanko säätää lainkaan. RGB-nauhoilla tai nauhoilla, joiden värilämpötila on säädettävissä, on usein oma säätöjärjestelmänsä, jota ohjataan esimerkiksi kauko-ohjaimella tai mobiilisovelluksella.
Myös kauko-ohjattaville valaisimille on suositeltavaa asentaa/asennuttaa normaali valokytkin, jolla virran saa varmuudella pois päältä. Ohjasjärjestelmää valitessa kannattaa varmistaa, että järjestelmä säilyttää tehdyt asetukset myös silloin, kun virrat katkaistaan. Muussa tapauksessa esimerkiksi värilämpötilan asettelun joutuu tekemään joka kerta uudelleen, kun virta on katkaistu esimeriksi kotoa poistuttaessa.
Kotikäytössä ledejä voi ohjata esimerkiksi Philipsin Huella. Ammattimaisemmissa asennuksissa käytetään esimerkiksi DMX-, DALI- tai KNX-ohjausta. Nauhassa olevia ledejä on mahdollista ohjata ohjelmallisesti myös yksitellen erilaisten efektien aikaansaamiseksi.
Taivuteltavuus: Perusnauhat taipuvat rajallisesti vain yhteen suuntaan. Jos nauhalla halutaan tehdä erisuuntaisia kuviointeja, on tähän olemassa varta vasten taivuteltaviksi suunniteltuja ledinauhoja. Nauha voidaan myös katkaista ja liittää yhdysjohdolla, jolloin saadaan tehtyä sopivia jatkoksia. Yhdysjohdot voivat olla puristusliittimillä liitettäviä tai juotettavia. Osin muovipintaisten ledinauhojen johtimien juottaminen kysyy kuitenkin runsaasti taitoa ja kärsivällisyyttä, eikä sekään aina riitä.
Maksimipituus: Ledinauhan maksimipituus määräytyy yleensä käyttöjännitteen mukaan. 12 volttia mahdollistaa noin 5-6 metrin pituisen yhtenäisen nauhan (jonkun valmistajan tiedoissa max 8m). 24 volttia tuo hieman lisää pituutta 12-15 metriin asti. Verkkojännitteisillä nauhoilla päästään noin 50 metrin yksittäisiin vetoihin. Pituutta saadaan lisää tekemällä erillisiä nauhoja peräkkäin ja tuomalla näille syöttö aina jokaiseen ”jatkokohtaan”. Yhdestä syöttökohdasta nauhat voivat lähteä kahteen vastakkaiseen suuntaan.
Liitäntä: Isommissa ja laadukkaammissa järjestelmissä on omat liitäntäjärjestelmät, mutta etenkin kuluttajatuotteissa liitäntä tapahtuu usein pistorasiaan liitettävällä liitäntälaitteella. Sähköalan ammattilainen voi kytkeä pistorasian syötön valokatkaisijaan.
Värilämpötila: Valkoista valoa tuottavia nauhoja valitessa on syytä varmistaa värilämpötila 2700K eli lämmin valkoinen on melko keltainen verrattuna vaikkapa 3000K nauhaan. Vierekkäin näiden ero on mieltymyksistä riippuen huikea tai kammottava.
Väriominaisuuksien arvioiminen silmämääräisesti voi olla tarpeen erityisesti kohteissa, joissa valo lankeaa valkoisille pinnoille ja tilassa on erilaisia valaisimia. Ledien tapauksessa kahden eri valmistajan valaisimien sama värilämpötila ei tarkoita automaattisesti valon samaa värisävyä.
RGB JA RGBW: Värillisillä ledinauhoilla saadaan moneen paikkaan hauskaa eloa. Varsinaiseen valaistukseenhan nämä eivät ihan parhaimmillaan ole, paitsi jos nauhat ovat ns. RGBW-nauhoja, jolloin niissä on punaisen, vihreän ja sinisen komponentin lisäksi vielä valkoinen. Ainakin markettien hyllyissä nämä ovat vielä harvinaisia. RGBW-nauhoja miettiessä kannattaa muistaa kiinnittää huomiota valkoisen valon värilämpötilaan. Sitä ei välttämättä ole mainittu tuotetiedoissa.
UV- säteily: UV-säteily on syytä ottaa huomioon ulkoasennuksissa. UV-suojaamattomat muovimateriaalit voivat kellastua auringonvalossa kohtuullisen nopeassakin ajassa. Jossain harvinaisessa tilanteessa voi olla tarve selvittää ledin mahdollinen UV- säteilyn tuotto. Esimerkiksi museoiden näyttelyvalaistuksessa ei usein sallita valon UV-säteilyä.
Käyttöikä: Ledien valoteho heikkenee käyttötuntien myötä. Kannattaa valita mahdollisimman pitkäikäisiä tuotteita, asentaa tuotteet siten, että asennus ei lyhennä merkittävästi ikää ja tehdä asennus mahdollisuuksien mukaan niin, että nauhat voidaan vaihtaa tarvittaessa – esimerkiksi tilanteessa, kun tuotteessa ilmenee takuuvika.
Valontuotto: Ledinauhan laatu vaikuttaa olennaisesti valontuottoon. Myös nauhan pituus voi vaikuttaa asiaan, mutta valmistajan ilmoittamia nauhojen maksimipituuksia noudattamalla asian ei pitäisi olla ongelma. Nauhoille ilmoitetaan valovirta muodossa lm/m tai lm/koko pituus. Näillä on iso eri ja on tiedettävä, kummalla tavalla valovirta on määritelty.
Myös nauhojen ledien tiheydessä on eroja. Tämäkin vaikuttaa siihen paljonko valoa tulee ja kuinka tasaista valo on. Jos nauha jää näkyviin ja sen on tarkoitus näyttää yhtenäiseltä valoviivalta, on tiheämpi nauha parempi valinta erityisesti laadukkaaseen opaalilistaan asennettuna. Tiheimmissä ledinauhoissa voi olla jopa 350 lediä per metri kun normaali määrä on noin 60 lediä per metri.
RGB-nauhojen valontuottoa ei tyypillisesti voi määritellä tarkasti, koska se on eri värisäädöillä erilainen.
Värintoisto: Ledin värintoisto riippuu sen rakenteesta. Ledinauhoissa käytettäville ledeille ilmoitettava värintoiston CRI- arvo on parhaimmillaan luokkaa ≥90. Värintoistoindeksin tulisi olla vähintään 80. Mitä suurempi arvo on, sitä parempi erityisesti punaisten sävyjen värintoisto on.
Palo-ominaisuudet: Jossain asennuskohteissa voi olla merkitystä myös ledinauhojen ja niiden asennustarvikkeiden palo-ominaisuuksilla eli sillä, miten ne osallistuvat tai vaikuttavat paloon ja sen etenemiseen. Jos tällaisia vaatimuksia on kohteessa asetettu, niin on syytä varmistua, miten ja millä tuotteilla ledinauhavalaistukset on järkevää toteuttaa.
Mekaaninen kestävyys: Mekaaninen kestävyys, kuten ilkivallan kestävyys, on tarpeen huomioida erityisesti julkisilla paikoilla.
Jenna Kauppila, teksti
Kirjoittaja on Sähköinfo oy:n tekninen asiantuntija. Artikkelin lähteenä on käytetty Econel oy:n Vesa Peltomaan, Airam oy:n Carola Meckelborgin ja iGuzzini Finland & Baltic oy:n Markku Varsilan sähköpostihaastatteluita.
Artikkeli: Ledinauhojen asennustavoissa riittää vaihtoehtoja