Sähkötekniikan tukkumyynti kasvoi 8,4 prosenttia

Sähköteknisten tuotteiden tukkumyynnin arvo vuonna 2021 oli 1 145 miljoonaa euroa, mikä on enemmän kuin yhtenäkään vuonna aiemmin.

Kasvua edellisvuodesta oli 8,4 prosenttia, ja viimeisen vuosineljänneksen kasvu ylsi jopa 15,9 prosenttiin verrattuna vuoden takaiseen.

– Tilastoimme tässä tukkumyynnin arvoa, joten näissä huikeissa kasvuluvuissa heijastuu osaltaan viimevuotinen keskeisten raaka-aineiden, kuten alumiinin, kuparin ja teräksen maailmanmarkkinahintojen nousu, Sähköteknisen kaupan liiton (STK) toimitusjohtaja Sallamaari Muhonen sanoo.

– Alan kasvu vuonna 2021 on silti aitoa: tahti jatkui kiihkeänä uudis- ja korjausrakentamisessa sekä infrahankkeissa, kuten tuuli- ja aurinkovoiman ja sähköisen liikenteen latausverkon rakentamisessa. Pandemia ei niitä juuri hidastanut, hän arvioi.

Tarkasteltaessa pitkän aikavälin kehitystä myynnin arvon nähdään kasvaneen merkittävästi suhdannevaihteluista huolimatta. Se on nyt noin 50 prosenttia suurempi kuin viisitoista vuotta sitten.

– Energiatehokkuus ja kiinteistöautomaatio ovat olennainen osa niin uudisrakentamisessa kuin korjauksissakin, joten sähköteknisten ratkaisujen rooli hankkeissa on yhä keskeisempi nyt ja tulevaisuudessa, STK:n puheenjohtaja, Onninen oy:n toimitusjohtaja Martti Forss sanoo.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!