Sähköinsinöörien koulutus käynnistyy Lahdessa ja Turussa

Aikaisemmin sähköasentajaksi kouluttautunut Pasi Huttunen otti opintovapaata työstään Naantalin voimalaitoksella voidakseen keskittyä täysipäiväisesti insinöörin tutkinnon opiskeluun. Kuva Sari Järvinen
Aikaisemmin sähköasentajaksi kouluttautunut Pasi Huttunen otti opintovapaata työstään Naantalin voimalaitoksella voidakseen keskittyä täysipäiväisesti insinöörin tutkinnon opiskeluun. Kuva Sari Järvinen

Sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörien (AMK) koulutus käynnistyy ensi syksynä myös Lahdessa ja Turussa. Opintopaikkaa voi hakea kevään yhteishaussa 15.3.-30.3.2023.

Sähkö- ja automaatiotekniikkaa tai sähköistä talotekniikkaa voi opiskella Suomessa neljässätoista eri ammattikorkeakoulussa eri puolilla Suomea. Uusina paikkakuntina koulutus käynnistyy ensi syksynä myös Lahdessa ja Turussa.

Turun ammattikorkeakoulussa on voinut opiskella tähän saakka esimerkiksi konetekniikkaa ja energia- ja ympäristötekniikkaa. Energia- ja ympäristötekniikkaa ensimmäistä vuotta opiskeleva sähköasentaja Pasi Huttunen aikoo hakea siirtoa sähkö- ja automaatiotekniikan koulutusohjelmaan.

– Siirtohaku on keväällä. Kaikki ovat vakuutelleet, että vaihto sähkö- ja automaatiotekniikan linjalle onnistuu, Huttunen kertoo.

Myös Jouni Kurri, 23, suunnittelee vaihtavansa energia- ja ympäristötekniikan opiskelun sähkö- ja automaatiotekniikan opintoihin.

– Opiskelen nyt ensimmäistä vuotta energia- ja ympäristötekniikkaa. Ei energiapuolessa mitään vikaa ole, mutta sähköautomaatio kiinnostaa enemmän. Unelmatyöpaikka olisi laivarakennuksen sähköinsinööri, hän kertoo.

Lahdessa erikoistutaan sähköiseen liikenteenseen

Turun AMK:n lisäksi myös Lahdessa ja Lappeenrannassa toimiva LAB-ammattikorkeakoulu sai viime vuonna luvan sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörien koulutuksen käynnistämiseen. Lahdessa koulutuksen pääpainopiste on sähköisessä liikenteessä.

– Sen jälkeen kun Scania lopetti bussikoritehtaan Lahdessa, alueelle luotiin sähköisen liikenteen klusteri. Nyt tehtaalla toimii Kempower oyj, joka valmistaa sähköisten ajoneuvojen latausasemia. Toimiala on paisunut aivan älyttömästi. Latausasemien lisäksi sähköinen liikenne tarkoittaa tietotekniikkaa, softaa ja dataa, LABin osaamispäällikkö Tapani Heikkilä kertoo.

Myös Lahden ensi syksynä käynnistyvään koulutukseen haetaan kevään 15.3. käynnistyvässä yhteishaussa. LABin toisessa toimipisteessä Lappeenrannassa sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus käynnistyi jo tammikuussa raskaan prosessiteollisuuden tarpeisiin suuntautuvana monimuotokoulutuksena.

– Toteutimme erillishaun kolmen metsäjätin kanssa. Tämä 30-paikkainen koulutus on suunnattu Etelä-Karjalan raskaan teollisuuden tarpeisiin. Etelä-Karjalassa on patoutunutta tarvetta alan osaajille, Heikkilä kertoo.

Sari Järvinen ja Mikko Arvinen, teksti

Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutusta tarjoavat ammattikorkeakoulut

Kevään yhteishaku on käynnissä – hae sähköalalle!

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!