Sähköalalla riittää kesätyöpaikkoja

Sähköteekkarit Kiia ja Ilmari työskentelivät Sähköinfon kesätyöntekijöinä muutama vuosi sitten.
Sähköteekkarit Kiia ja Ilmari työskentelivät Sähköinfon kesätyöntekijöinä muutama vuosi sitten.

Jyväskylässä nähdään 7.-9.2.2024!

Talotekniikka-alan suhdannekyselyn ja yritysten verkkosivuilla julkaistujen hakemusten perusteella sähköalan opiskelijoilla on tulevana kesänä erinomaiset mahdollisuudet työllistyä koulutusta vastaaviin kesätöihin.

Sähköalan opiskelijoille on tarjolla runsaasti kesätyöpaikkoja. Esimerkiksi monet Talotekniikkaliiton suhdannekyselyyn vastanneet yrittäjät kertoivat, että yrityksissä on runsaasti rekrytointitarvetta uusille osaajille. Näin tuleva kesä onkin yrityksille erinomainen hetki osallistua tulevien osaajien kouluttamiseen.

Elinkeinoelämän keskusliiton selvityksen mukaan liiton jäsenyritykset tarjoavat tulevana kesänä noin 120 000 työpaikkaa, mikä on lähes yhtä paljon kuin pandemiaa edeltäneinä huippuvuosina. Vuonna 2020 EK:n jäsenyritysten kesätyöpaikkojen määrä jäi 80 tuhanteen ja viime kesänä hieman alle sataan tuhanteen.

– Viime ja toissa vuonna menetettiin valtavasti mahdollisuuksia tarjota hyviä kesätyökokemuksia nuorille, mutta nyt tätä on mahdollista kiriä kiinni, kun elvytysrahaakin on yhä hyvin saatavilla, EK:n HR-johtaja Taina Susiluoto sanoo.

– Kesätyöt ovat työnantajille äärimmäisen tärkeä kanava kertoa nuorille paitsi itse yrityksestä, myös koko toimialasta. Nuoriin kesäharjoittelijoihin kannattaa satsata, sillä hyvien harjoittelukokemusten jälkeen he ovat yritysten potentiaalisimpia työntekijöitä tulevaisuudessa, Susiluoto jatkaa.

Sähköurakoitsijapäivät Tampereella. Tervetuloa mukaan!

Nuorten silmissä yritykset voivat erottautua edukseen esimerkiksi sitoutumalla Vastuullinen kesäduuni -kampanjan pelisääntöihin. Kampanja muistuttaa, että kesätyöt ovat nuorille tärkeä väylä oppia työelämätaitoja, kuten vastuullisuutta, täsmällisyyttä, annettujen ohjeiden noudattamista sekä yhteistyötä erilaisten ja eri ikäisten ihmisten kanssa. ”Monesti sellaisetkin nuoret, jotka eivät välttämättä loista koulussa opiskelutaidoillaan ja tuloksillaan, voivat kesätöissään olla mitä tunnollisimpia ja fiksuimpia työntekijöitä.”

Kampanjan helmikuussa pidetyssä avauswebinaarissa muistutettiin, että kuluneiden koronavuosien aikana etäopiskelu on ollut monille nuorille raskasta ja yksinäistä puuhaa, joten hyvät kokemukset kesätöistä ja harjoittelupaikoista ovat nuorille nyt tavallistakin tärkeämpiä.

– Työllä on huikea mielenterveyttä ylläpitävä ja elämäniloa vahvistava vaikutus, mutta silti viime aikoina työelämästäkin on kerrottu hirveästi kaikista huolista ja murheista. Nyt meidän pitää kertoa nuorille positiivisia tarinoita ja tarjota heille hyviä kokemuksia tulevaisuususkon vahvistamiseksi. Vanhan sanonnan mukaan huolestuminen on kuin keinutuoli. Se pitää sinut liikkeessä, mutta ei vie sinua minnekään, webinaarissa puhunut Työeläkeyhtiö Varman HR-johtaja Katri Viippola sanoi.

– Nuorilla on paljon intoa ja suuria odotuksia kesätyöpaikoille. Pidetään sitä intoa yllä, eikä mennä latistamaan heidän odotuksiaan, kampanjan projektijohtaja Päivi Salminen-Kultanen lisäsi.

Mikko Arvinen, teksti

Vastuullinen kesäduuni -kampanjan sivut