OL3 kytkettiin onnistuneesti kantaverkkoon

OL3:n reaktori käynnistettiin ensimmäisen kerran 21.12.2021. Kuva TVO.
OL3:n reaktori käynnistettiin ensimmäisen kerran 21.12.2021. Kuva TVO.

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktori liitettiin valtakunnan sähköverkkoon 12.3. Säännöllinen sähköntuotanto alkaa heinäkuussa.

SM Extra audioartikkelit

Käyttöönotosta vastaavan Fingridin vanhemman asiantuntijan Minna Laasosen mukaan kantaverkkoon liittäminen sujui ongelmitta ja ennakkosuunnitelmien mukaan. Olkiluoto 3:n valvomo tahdisti laitoksen kantaverkkoon, minkä jälkeen Fingridin kantaverkkokeskuksessa tahdistumista seurattiin tarkasti.

Onnistuneen kantaverkkoon kytkemisen jälkeen laitoksen toimintaa testataan muutamia kuukausia ennen kaupallista käyttöä. Käyttöönottovaiheessa Teollisuuden Voima ja Olkiluoto 3:n laitostoimittaja testaavat voimalaitosta ja varmistavat näin sen vakaan ja luotettavan toiminnan eri tilanteissa. Sähköntuotannon tehoa nostetaan käyttöönoton aikana asteittain ja ydinvoimalan ja kantaverkon välistä toimivuutta testataan suunnitelmallisesti.

– Pyrimme varmistamaan omalta osaltamme, että käyttöönottovaihe saadaan vietyä suunnitellusti läpi siten, että tehtävät testit vaikuttavat mahdollisimman vähän muuhun sähköverkkoon, Minna Laasonen painottaa.

Olkiluoto 3 on noin 1 600 megawatin tehollaan Pohjoismaiden suurin voimalaitos. Kansainvälisessä vertailussa Olkiluoto 3 on maailman kolmanneksi suurin voimalaitos Kiinan Taishanin 1 660 MW -voimalaitosten jälkeen. Olkiluoto 3 tulee tuottamaan noin 15 prosenttia Suomessa kulutettavasta sähköstä. Koekäyttöjakson tuotantoa voi seurata osoitteessa www.tvo.fi/ol3ennusteet.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!