Raumalle rakennetaan uuden sukupolven XGS-valokuituverkko

Raumalla on otettu käyttöön ensimmäiset valokuituliittymät, jotka on toteutettu uuden sukupolven XGS-PON-teknologialla.

Rauman Energian valokuituverkko tarjoaa kaupunkilaisille mahdollisuuden yhden gigan nopeuden valokuituliittymiin, mutta nyt käyttöön otettu XGS-PON-teknologia mahdollistaa vauhdin kiihdyttämisen jopa 10 gigabittiin sekunnissa.

KNX Finland ry järjestää kaikille kiinnostuneille maksuttoman web-seminaarin talotekniikan väyläpohjaisista alustateknologioista torstaina 21.10. ja torstaina 28.10.

XGS-PON lyhenteen X- ja G-kirjaimet viittaavat tekniikan mahdollistamaan kymmenen Gbit/s -nopeuteen ja S-kirjain verkon symmetrisyyteen eli siihen, että datan lähestys- ja vastaanottonopeus ovat yhtä suuria. PON-lyhenteellä tarkoitetaan passiivista verkkoa (Passive Optical Network).

Verkon toimittavan Cinia oy:n tekniikka- ja järjestelmäkehityksen päällikkö Jukka-Pekka Laulajaisen mukaan XGS-PON -tekniikka mahdollistaa korkeiden nopeuksien lisäksi valokuituverkkojen entistä joustavamman ja kustannustehokkaamman rakentamisen.

– XGS-PON-toteutuksissa nopeus riittää kattamaan nekin tulevaisuuden käyttötarpeet, jotka eivät vielä ole realisoituneet. Tämä on hyvä esimerkki valokuituyhteyksien kilpailukyvystä verrattuna mobiiliyhteyksiin myös pidemmässä aikaperspektiivissä. Kuitu on kertainvestointi, jonka avulla uusiin tekniikoihin voidaan edetä suhteellisen edullisilla laiteinvestoinneilla myös jatkossa, Laulajainen kertoo Rauman Energian tiedotteessa.

10G-PON -standardin esittely Wikipediassa (englanniksi)