Pari pointtia päättäjille

Marko Utriainen. Kuva Mikko Käkelä.
Marko Utriainen.

Sähkömaailma-lehden pääkirjoitus, huhtikuu 2024.

Tuore presidenttimme tapaa kiteyttää viestinsä taitavasti muutamaan pointtiin. Se on tehokas keino välittää viesti selkeästi. Varsinkin silloin, kun käytettävissä on rajallinen määrä aikaa tai palstatilaa. Taitava kiteytys on tässä keskeistä.

Euroopan sähköurakoitsijaliittojen kattojärjestö, EuropeOn, on kesän parlamenttivaalien kynnyksellä laatinut tällaisen kiteytyksen, manifestin, joka rautalankaisesti avaa sähköistysalan keskeiset vaikuttamisteemat tuleville päättäjille.

Manifesti betonoi sen tosiasian, että sähköistys on avainasemassa energiamurroksessa. Euroopan noin kaksi miljoonaa sähköurakointialan osaavaa ammattilaista mahdollistavat vihreän siirtymän sähköistämällä ja digitalisoimalla kiinteistöt ja infran, itse asiassa kaiken tarvittavan. Kaikki toimii sähköllä ja koska se on vaarallista, sitä käsittelemään tarvitaan koulutetut ammattiosaajat. Manifestissa on kaksi aihetta, joihin toivomme päättäjien reagoivan.

Numero 1: ”Ota selkeä suunta kohti puhdasta sähköistymistä”.

Jo tehtyä työtä energiamurroksen eteen pitää jatkaa ja jopa kiihdyttää. Uusilla päättäjillä on iso vastuu saada rattaat pyörimään. Heidän tehtävänään on luoda energiamurrokselle selkeä tavoite ja toimintasuunnitelma. Viedä regulaatiota sähköistystä helpottavaan suuntaan. Poistaa epävarmuustekijöitä, jotka jumittavat tekemistä. Energiamurroksen myötä sähköistysalalla on valtava työllistävä potentiaali.

Numero 2: ”Edistä teknistä koulutusta ja urapolkuja energiamurroksen tukemiseksi investoimalla osaavaan työvoimaan”.

Sähköistysalan osaajat ovat keskiössä uusien teknologioiden asennuksissa ja käyttöönotoissa. On tärkeää arvioida, tuottaako koulutusputkemme lisääntyvään tarpeeseen riittävästi sähköistysalan ammattilaisia tulevaisuudessa. Kannattaa huomata, että jo nyt eri maissa tuskaillaan alan osittaisesta osaajapulasta.

”Sähköistysalan osaajat ovat keskiössä uusien teknologioiden käyttöönotoissa.

Lopuksi vielä allekirjoittaneen pointti: Sähkö on mahdollistanut maailmassa hurjan hyvinvointiloikan vain parissa sadassa vuodessa. Sitä alettiin ymmärtää 1700-luvun puolivälissä, kun Benjamin Franklin tutki salaman luonnetta. Mieti maailmaa silloin ja nyt. Millainen se voikaan olla muutaman vuosikymmenen päästä?

Marko Utriainen

Kirjoittaja on Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n toimitusjohtaja.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!