Megatrendi vs. nykysuhdanne

Lasse Kalmi, toimitusjohtaja, Rexel oy
Lasse Kalmi.

Kolumni, Lasse Kalmi, toimitusjohtaja, Rexel oy.

Urakoitsijan kaverina me sähkötukut näemme, kukin osaltaan, paljonko tuotteita eri kohteisiin lähtee. Miten aktiivinen markkina on milläkin hetkellä. Minkä tuotteen myynti kasvaa ja minkä laskee. Näemme, miten vaikuttaa suhdanne, lakko tai kova pakkanen.

Mutta näemme myös laajemmat kehityskaaret eli megatrendit, varsinkin sähköistymisen ympärillä olevat vahvat megatrendit, jotka meitä koko sähköalana hyödyttävät.

On luonnollista, että suhdannevaihtelu rakentamisessa on juuri nyt tarkasteltuna suurempi vaikutukseltaan kuin pidemmän aikavälin megatrendi. Tällaisessa kohdassa on tärkeä pysähtyä katsomaan tilannetta siitä näkökulmasta, että mitkä ovat ne asiat, joihin me sähköalana voimme itse vaikuttaa.

Tarjoamalla uusia, parempia ja älykkäitä ratkaisuja voimme loiventaa suhdannevaikutusta. Ajatellaan esimerkiksi, että jokainen kerta, kun onnistumme alana korvaamaan perinteisen ratkaisun älyratkaisulla, syntyy kasvua. Työ ja tuote ovat monimutkaisempia, ja samalla avautuu mahdollisuus myydä ylläpitäviä elinkaaripalveluita älyratkaisun koko käyttöikään tai luoda täysin uusia palveluita, jotka älyratkaisun tuottama data mahdollistaa.

Meneillään oleva taantuma on hyvä paikka lähteä rohkeammin toteuttamaan monimutkaisempia ja vaativampia ratkaisuja. Ratkaisut ovat perusteltavissa loppukäyttäjille esimerkiksi säästöjen ja ohjattavuuden kautta. Nyt on myös hyvä aika kehittää omaa osaamista ja kouluttautua. Luoda niitä edellytyksiä, joita joka tapauksessa tarvitaan tulevaisuudessa.

”Nyt on hyvä paikka lähteä toteuttamaan vaativampia ratkaisuja.

Suhdannekuoppa ei saisi luoda sellaista tilannetta, että sähköalalle saatu ja koulutettu työvoima siirtyisi muille toimialoille. Sähköalalla on ollut viime aikoihin asti voimakastakin työvoimapulaa, ja on hyvin todennäköistä, että myös tulevaisuudessa tarpeet työvoimalle kasvavat.

Juuri nyt suhdannekuoppa uhkaa varastaa meiltä edellytyksiä ottaa kaikki hyöty sähköistymisen megatrendistä tulevaisuudessa. Alan toimijoilla, erityisesti järjestöjen kautta, on tärkeä rooli tässä tilanteessa ajaa toimialan etua ja turvata tulevaisuutta sekä varmistaa, että viimeisessä ja ratkaisevassa erässä se on megatrendi, joka päihittää suhdanteen.

Lasse Kalmi
Kirjoittaja on Rexel oy:n toimitusjohtaja.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!