Paras oppi löytyy työelämästä

Jere Partanen esittelee kerrostalon pääkeskusta.
Jere Partanen esittelee kerrostalon pääkeskusta.

Nuoret sähköasentajat kannustavat hakemaan työkokemusta.

SM Extra audioartikkelit

Metropoliassa ensimmäistä vuotta Sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriksi opiskeleva 22-vuotias Jere Partanen uskoo, että töitä tekemällä oppii parhaiten alan taituriksi.

Kainuun ammattiopiston sähköopinnoista ponnistanut Jere kiinnostui sähköstä jo nuorena ja tiesi alalla olevan hyvät työllistymismahdollisuudet. Kun tuttavan ja parin puhelun kautta järjestyi työpaikka BetaSähköltä, pääsi alan töihin käsiksi heti ammattikoulusta valmistumisen jälkeen.

Tämän kesän Jere työskentelee kerrostalotyömaalla Espoon Saunalahdessa, joka sisältää kokonaisuudessaan 101 asuntoa. Sähköasentajia työskentelee työmaalla päivästä riippuen 2–4, joten työskentely on itsenäistä. Tällä viikolla on päästy harjoittelemaan muun muassa KLMA-kaapelin viemistä ulkoantureille, sekä kalusteiden kytkentää.

 – Teemme työmaalla kaikki sähkötyöt. Johdotukset, keskuksen asentaminen, keskuksen kytkentä sekä lopuksi kalusteiden asentaminen, toteaa Jere.

Paluu opintojen pariin

Insinööriopinnot jatkuvat syksyllä toisen lukuvuoden parissa, jolloin alkavat pääaineopinnot. Pääaineeksi valikoitui Kiinteistöjen sähkötekniikka. Tämä tuntui luontevalta opintosuuntaukselta, sillä asennustöistä on kerrytetty käytännön kokemusta jo useamman vuoden ajalta.

– Sähkö on aina kiinnostanut minua, rakennusala kehittyy koko ajan ja töitä riittää. Korkeakouluopinnot on lisänneet ammattikoulusta saatua oppia ja odotan, että tulevalla lukuvuodella opinnot syventyvät vielä entisestään, Jere kertoo.

Valmistumiseen on vielä aikaa, mutta Jerellä on jo selkeä ajatus, että ura jatkuu kiinteistöjen sähköistämisen parissa.

Jere on tyytyväinen saatuaan työpariksi Juhanin.
Jere on tyytyväinen saatuaan työpariksi Juhanin.

Asentajaksi oppisopimuksella

Työpari Juhani Aunio 18, opiskelee sähkö- ja automaatioasentajaksi oppisopimuksella Oulun seudun ammattiopistossa. Oppisopimuksella opiskelu on tuonut oppia suoraan työelämästä. Juhani yhtyy Jereen siinä, että parhaiten alan oppii tuntemaan työtä tekemällä.

Kolmatta vuotta opiskelevan Juhanin mukaan, edellisen kahden vuoden opit ovat tulleet käyttöön jo ensimmäisten viikkojen aikana. Koulusta on kuitenkin saatu arvokas pohja käytännön asioihin. Haaveissa olisi jatkaa työskentelyä sähköasentamisen parissa koulun jälkeen. Jatko-opiskelut kiinnostavat, mutta halu työmaalle on tällä hetkellä kovempi.

Sampo Kivelä ja Ville Alakärppä, teksti ja kuvat