Opetus pysyy uusien tekniikoiden kehityksessä

Seinäjoen Sedussa pohditaan koulutussuunnitelmaa tuulivoiman kunnossapitotyöntekijöiden kouluttamiseksi, sillä tuulivoimaloita asennetaan nyt kovaa vauhtia. Kuvassa Sedun Törnäväntien kampuksen sähköosaston rakennus ja sen laajennustyömaa. Kuva: Jani Saarimaa.
Seinäjoen Sedussa pohditaan koulutussuunnitelmaa tuulivoiman kunnossapitotyöntekijöiden kouluttamiseksi, sillä tuulivoimaloita asennetaan nyt kovaa vauhtia. Kuvassa Sedun Törnäväntien kampuksen sähköosaston rakennus ja sen laajennustyömaa. Kuva: Jani Saarimaa.

Sähköalan oppilaitoksissa on varauduttu tulevien tekniikoiden opetukseen.

Seinäjoen Sedussa KNX-ohjelmistoalustan tekniikka on olennainen osa jokaisen opiskelijan arkea. Lehtori Sami Rinta-Valkamalla on pitkä kokemus aiheesta, sillä hän on KNX Finland ry:n pitkäaikainen aktiivijäsen ja opastanut opiskelijaryhmiä KNX:n saloihin vuodesta 2014 lähtien.

– Meillä on käytössä KNX-taloautomaation ohjausjärjestelmä, DALI ja valaistuksen ohjausjärjestelmä Casambi. Myös aurinkopaneelien asennus- ja harjoittelulaitteistoon sekä sähköauton harjoituslatausasemaan on panostettu, Rinta-Valkama kertoo.

KNX-ohjelmistoalusta yhdistää monia sovelluksia yhteen, jolloin niiden toiminta on saumatonta.

– Esimerkiksi valaistuksen ohjaukset toimivat yhdessä DALI-järjestelmän kanssa yhdistyen älykkääseen ja energiatehokkaaseen automaatiojärjestelmään, koulutusvastaava Jani Saarimaa Sedusta summaa.

– Rakennus- ja teollisuusautomaatiot kehittyvät. Sen vuoksi meillä on käytössä myös erilaisia robotteja. Vuoden 2024 hankintalistalla on yhteistyörobotti. ABB:n robottien kanssa on käytössä Robotstudio ohjelmointiin, ja siihen voi yhdistää VR-lasit, jolloin kaikilla opiskelijoilla ei tarvitse olla omaa robottia käytössä, Sedun koulutuspäällikkö Jani Pusa sanoo.

Automaatiojärjestelmät ovat arjen apuna

Älykkäät automaatiojärjestelmät tarjoavat paljon etuja tavanomaiseen sähköasennukseen verrattuna.

– Automaatiojärjestelmä optimoi huonelämpötiloja ja tilaan sopivia valaistussäätöjä. Sen avulla voidaan seurata, onko tilassa liikettä – ja jos ei ole, järjestelmä himmentää automaattisesti valaistusta ja lopuksi sammuttaa valot. Näin saadaan energiasäästöjä aikaan, Saarimaa kertoo.

Sähköautojen latausasemat kasvattavat edelleen suosiotaan, mutta aina pientalojen sulakkeet eivät kestä latausaseman tuomaa kuormitusta. Latausasemille tarkoitetulla käyttöönottotesterillä voidaan tehdä tarkastus, jossa huomioidaan ja testataan latausaseman DC-vikavirtasietoisuus 6 mA DC-virralla.

Monimuoto-opiskelua ja kestävää kehitystä

Metropolia-ammattikorkeakoulun lehtori Raisa Kallio Vantaan Myyrmäen kampukselta painottaa monipuolista opintosisältöä. Uutena tutkinto-ohjelmaan on vuonna 2024 tulossa Uusiutuvat sähköenergian tuotantomuodot valinnaiskurssina. Toinen uusi valinnaiskokonaisuus on Sähkömarkkinat ja älykkäät sähköverkot -kurssi.

– Monimuoto-opetus, jossa nuoret ja alanvaihtajat sekä täydennyskouluttautujat kohtaavat, on ollut hyvä asia. Yhteistyö esimerkiksi ajoneuvotekniikan ja energiatekniikan kanssa on keskeistä toiminnassamme. Myös kestävä kehitys näkyy opetuksessamme, Kallio sanoo.

”Monimuoto-opetus on ollut hyvä asia.

– Sähkö- ja automaatiotekniikka on todella suosittu ala ja myös oppisopimuskoulutukseen on tulijoita. Meillä Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Luksiassa, Lohjalla, panostetaan erityisesti teollisuusautomaatiopuoleen ja kiinteistösähköjen luoviin oppimisympäristöihin. Myös ekologisuus ja kaikki täydennyskoulutukseen liittyvä on voimakkaasti esillä, sähkö- ja automaatiotekniikan tuntiopettaja Jyrki Grönroos kertoo.

Centria-ammattikorkeakoulun sähkö- ja automaatiotekniikan lehtori Kari Saaranen iloitsee koulutusohjelman monipuolisuudesta. Ylivieskassa energiatekniikka, biovoima, tuulivoima, aurinkovoima ja pian myös vety kohtaavat opintokokonaisuuksissa luontevasti.

– Olemme saamassa vuoden 2024 alusta oman vetytuotantolaitoksen polttokennoineen. Odotukset ovat korkealla. Opetuslaitteistoja uusitaan laboratorioissa opetustarpeen mukaan ja pyritään laatimaan järkevät kokonaisuudet – myös etäopiskeluun. VR ja AR ovat olleet oppilaitoksessamme käytössä jo vuosia, ja aiomme hyödyntää ainakin VR:ää laajemmin myös sähkötekniikan opetuksessa, Saaranen valottaa.

Fakta: Aurinkosähkön osaajia tarvitaan

Energian hinnan noustessa aurinkopaneeleista on tullut niin sanottuja hittituotteita ja sähköalan oppilaitoksissa aurinkopaneelien asennukseen ja teknisiin ominaisuuksiin liittyviä opintokokonaisuuksia on tarjolla yhä enemmän.

Aurinkopaneelien asennus vaatiikin lisää ammattilaisia alalle; teknistä osaamista ja järjestelmän kokonaisvaltaista tuntemista tarvitaan.

Riikka Hollo, teksti
Jani Saarimaa, kuva

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!