Näin varaudut sähkökatkoihin

Kiinteistöjen haltijoiden tulee varautua ajoissa tulevana talvena uhkaaviin sähkökatkoihin turvallisuuden varmistamiseksi.

Joidenkin sähkö- ja taloteknisten järjestelmien toiminta sähkökatkojen aikana on pakollista tarkastaa tietyin väliajoin. Ensi talven mahdollisiin tuleviin sähkökatkoihin varautumisessa on tärkeää varmistaa, että sekä pakolliset että täydentävät tarkastukset järjestelmien toiminnasta katkon aikana ja palautumisesta katkojen jälkeen on tehty.

Riikka Liedes. Kuva Ari Korkala.
”Sähkökatkojen varalle kannattaa laatia erilaiset tilanteet huomioiva varautumissuunnitelma. Näin varmistetaan turvallisuutta, minimoidaan sähkökatkon aiheuttamia taloudellisia menetyksiä ja estetään laiterikkoja”, Sähköinfon kehityspäällikkö Riikka Liedes sanoo.

– Suurissa kiinteistöissä, kuten toimisto-, liike- ja palvelurakennuksissa sekä monikerroksisissa asuinkerrostaloissa sähkökatkoihin varautuminen on erityisen tärkeää. Kiinteistöjen palo- ja rikosturvallisuuden on toimittava, vaikka sähköt olisivat poikki. Järjestelmien toiminta varmistetaan esimerkiksi akuilla, UPS-laitteistoilla tai varavoimageneraattoreilla, Sähköinfo oy:n kehityspäällikkö Riikka Liedes kertoo Talotekniikan viestintäfoorumin tiedotteessa.

Mikäli kiinteistössä on akustoon liitetty aurinkosähköjärjestelmä, on järjestelmä mahdollista asentaa toiminaan sähkökatkojen aikana. Tällöin järjestelmään tulee asentaa kaksoiskytkentämahdollisuus, jossa toisella kytkennällä aurinkopaneelit toimivat verkon kanssa rinnan ja toisella kytkennällä täysin erillään sähköverkosta. Tämä vaatii erillisen, sähköalan ammattilaisen asentaman, kytkimen ja lisälaitteiston. Kun sähköverkko on jännitteetön, eivät kiinteistöön sähköä syöttävät aurinkopaneelit saa olla yhteydessä sähköverkkoon.

– Tämä on ehdottoman välttämätöntä verkon viankorjaus- ja asennustöiden turvallisuuden takia, Liedes painottaa.

Liedes toimii foorumissa Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n edustajana. Sähkökatkoihin varautumisohjeiden lisäksi foorumissa on laadittu esimerkiksi ”Varmista energiatehokkuus – tarkista taloteknisten järjestelmien toimivuus ja asetukset” -informaatiopaketti.

Talotekniikan viestintäfoorumin ohjeet sähkökatkoihin varautumiseen

Sähkömaailman kolumni: Kuvitelkaa päivä ilman tietoliikenneyhteyksiä – ja varautukaa siihen

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!