Maailman vastuullisin maa

Marko Utriainen. Kuva Mikko Käkelä.
Marko Utriainen, Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry.

Sähkömaailma-lehden pääkirjoitus, kesäkuu 2024.

Huhtikuun kehysriihessä valtioneuvosto päätti julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2025 – 2028. Hallituksen tavoitteena on vakauttaa julkisen velan suhde bruttokansantuotteeseen ja kääntää se tämän vaalikauden jälkeen pysyvästi laskuun. Julkaistut säästötoimenpiteet tuntuvat raskailta, mutta ovat välttämättömiä, jotta Suomi oy saadaan visiomme mukaiselle kestävälle polulle.

Niin kipeiltä kuin päätökset nyt tuntuvatkin, tiukka säästöohjelma on rohkeaa ja vastuullista päätöksentekoa. Yritysmaailmassakin tiedämme, että kestävä talouskasvu on terveen liiketoiminnan perusta. Loputon lainanotto ja rahoitus ei yksinkertaisesti pelitä.

Niukkuus pakottaa strategian äärelle. Pitää pohtia ihan tosissaan strategian oleellisinta ydintä eli sitä, mitä emme tee. Miten saavutamme kunnianhimoisen visiomme säästöistä huolimatta? Tämä ei tietenkään ole helppoa. Varsinkaan, jos kipeät päätökset kohdistuvat henkilöstöön.

”Nyt on Suomi oy:n hetki uudistua.

Sanotaan, että haasteessa piilee mahdollisuus. Näin se onkin. Vaikeina aikoina keskeistä on kirkastaa visio ja löytää strategisissa valinnoissa kovin ydin, joka sinne siivittää.

Hallituksemme on määritellyt maallemme innostavan vision ”Vahva ja välittävä Suomi”, josta on tinkimättä pidettävä kiinni. Parhaimmillaan visiomme vie meidät kansakuntana ykkösluokkaan maailman vastuullisimpana maana.

Tuore julkisen talouden suunnitelma konkretisoi meille, mitä teemme vähemmän. Säästöt puhuttavat ymmärrettävästi paljon, ja ne on toki käsiteltävä huolella. Säästöjen rinnalla tärkeämpää olisi puhua nyt siitä, miten saamme visioon vievän ydinosaamisemme kukoistamaan. Mihin panostamme ja investoimme? Nyt on Suomi oy:n hetki uudistua. Kiteyttää strategiansa ja alkaa juosta kohti visiotaan.

Minun Suomeni on vastuullisuuden edelläkävijä. Maailman sähköisin kansakunta. Suunnannäyttäjä siinä, miten kaiken sähköistyksellä luodaan ilmastoystävällisempää ympäristöä ja hyvinvointia. Maa, joka sähköistää muuta maailmaa. Maa, jossa asuvat maailman onnellisimmat ja vastuullisimmat ihmiset.

Puhutaan siitä.

Marko Utriainen

Kirjoittaja on Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry:n toimitusjohtaja.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!