Latureissa, muuntajissa ja ledivaloissa oli eniten sähköturvallisuuspuutteita

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes määräsi viime vuonna yrityksiä poistamaan markkinoilta yli 70 vaarallista sähkölaitetta. Eniten turvallisuuspuutteita oli latureissa, muuntajissa ja erilaisissa ledivalaisimissa.


Sähkölaitteiden valvonta painottui entistä enemmän verkkokauppaan, josta myös kuluttajat ostavat usein tuotteita. Verkkokauppavalvonta toimii niin, että tutkitaan netin kauppapaikkojen tarjontaa tai etsitään ja hankitaan tuotteita Tukesiin tulleiden ilmoitusten perusteella. Suurin osa valvontakäynneistä tehtiin kuitenkin edelleen kivijalkakauppoihin. Valvontakäyntien määrä lisääntyi edellisvuodesta ja oli yli 1 800, kun se vuonna 2020 oli 1 220.

Tukes testautti viime vuonna yhteensä 364 sähkölaitetta, ja testausten perusteella 72 sähkölaitetta poistettiin markkinoilta. Maahantuojat velvoitettiin keräämään näistä vakavimmin vaaralliset 26 laitetta takaisin käyttäjiltä. Vuotta aiemmin testausten määrä oli 346, markkinoilta poistettiin 90 laitetta ja näistä takaisinvetoja oli 19 kpl. Markkinoilta poistetuissa tuotteissa oli joko sähköiskun tai palon vaara.

Eniten vaarallisia ja puutteellisia sähkölaitteita löytyy samoista tuoteryhmistä vuodesta toiseen. Suurimpina ryhminä ovat jatkuvasti ledivalaisimet sekä erilaiset laturit ja muuntajat. Vaarallisiksi osoittautuneita sähkölaitteita löytyi myös esimerkiksi lihashuoltovasaroista ja uppopumpuista.

Vaaralliset sähkölaitteet
jäävät hyvin Tukesin haaviin

Tukesin valvonta kohdistuu riskiperusteisesti epäilyttäviin tuotteisiin tai uusiin tuoteryhmiin ja tuotemerkkeihin.

– Hyödynnämme valvonnassa eurooppalaisia markkinavalvontatietokantoja. Teemme myös aktiivista yhteistyötä muiden EU-maiden markkinavalvontaviranomaisten kanssa ja osallistumme yhteisprojekteihin, sähkötuoteturvallisuuden asiantuntija Seppo Niemi sanoo.

– Valvonnan kohdentaminen riskiperusteisesti on ollut tehokasta. Viime vuonna testatuista sähkölaitteista noin 25 prosenttia osoittautui siinä määrin vaarallisiksi tai puutteelliseksi, että niiden myyntiä jouduttiin rajoittamaan erilaisilla kieltopäätöksillä. Lievemmin puutteellisista tuotteista annetaan vastuuyrityksille huomautuksia, joissa yrityksiä pyydetään korjaamaan testeissä löydetyt puutteet viimeistään seuraavissa tuotantoerissä, Niemi jatkaa.

Tukesiin tulee myös kuluttajilta ilmoituksia vaaralliseksi epäillyistä tuotteista. Viime vuonna niitä tuli 773 kpl, tosin kaikki eivät koskeneet juuri sähkölaitteita. Ilmoituksen voi tehdä Tukesin verkkosivulla olevalla lomakkeella.

Tukesin tiedote

Tietoja markkinoilta poistetuista sähkölaitteista Tukesin markkinavalvontarekisterissä

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!