Striimaustuotannot kannattelevat AV-alaa

Avita ry:n puheenjohtajan, Suomen Videoviestintä SVV Oy:n toimitusjohtaja Mika Vakkilaisen mukaan pandemia-aika on koetellut AV-alan yrityksiä todella vaihtelevasti.

Audiovisuaalinen ala on jakautunut tällä hetkellä voimakkaasti kahtia pärjääviin ja jopa menestyviin yrityksiin, sekä olemassaolostaan kamppaileviin toimijoihin. Monilla pelkästään tapahtumatuotantoon keskittyneillä yrityksillä on mennyt todella huonosti, mutta vastaavasti julkisen rakentamisen hyvä vauhti on jopa lisännyt kiinteiden AV-järjestelmien toimittajien liikevaihtoa.

Audiovisuaalista toimialaa edustavan Avita ry:n puheenjohtajan, Suomen Videoviestintä SVV Oy:n toimitusjohtaja Mika Vakkilaisen mukaan myös etäkokouksissa tarvittavan tekniikan myynti ja webinaaristudioiden rakentaminen on tuonut uutta, kipeästi kaivattua liikevaihtoa alalle.

– Tapahtumatuottajat ovat joutuneet sopeuttamaan toimintaansa todella rajusti ja monilla yrityksillä on ollut todella vaikeaa. Alalta on poistunut paljon väkeä, Vakkilainen sanoo.

Suomen Videoviestintä SVV:n AV-teknikko Akseli Oinosen ja toimitusjohtaja Mika Vakkilaisen mukaan virtuaalilähetyksiltä vaaditaan teknisen laadun lisäksi jatkuvasti enemmän myös visuaalista näyttävyyttä ja jopa viihdyttävyyttä. ”Meidän toimintamme alkaa olla kohta aika lähellä televisiotuotantoa.”

Suomen Messut Oyj:n omistaman Suomen Videoviestintä SVV:n liikevaihto romahti vuonna 2020 edellisvuoden yli kahdeksasta miljoonasta eurosta kahteen miljoonaan euroon. Samalla lähes kahden miljoonan euron liiketulos kääntyi yli miljoonan euron tappioksi.

– Vuonna 2020 tapahtumien loppuminen tuli täydellisenä shokkina, mutta me ymmärsimme itse asiassa todella nopeasti, että meidän on siirryttävä virtuaalisiin tuotantoihin.

Aluksi lähes kaikki yrityksen messujen esitystekniikkaan erikoistuneet ääni- ja valomiehet jouduttiin lomauttamaan Messukeskuksen ovien sulkeuduttua, mutta viime aikoina varsinkin AV-teknikoille on riittänyt töitä erilaisten etätapahtumien ja suurten virtuaalikonferenssien toteuttajina. Tällä hetkellä yrityksen palveluksessa on 18 henkeä.

– Valitettavasti striimaukset eivät ole yhtä kannattavia kuin live-keikat. Striimauksiin tarvitaan paljon henkilökuntaa, mutta kalustoa menee paljon vähemmän. Toisaalta näin me olemme onnistuneet työllistämään teknikoitamme ja ylipäätään tekemään jotain. Monilta saattaa unohtua, että tältä osin AV-ala on ollut merkittävässä roolissa koko yhteiskunnan käynnissä pitämisessä.

”AV-ala on ollut merkittävässä roolissa koko yhteiskunnan käynnissä pitämisessä.

Valo- ja äänentoistoyhtiöstä striimauspalveluiden tuottajaksi

Kuluneiden kahden vuoden aikana SVV on onnistunut kehittymään nopeasti yhdeksi Suomen johtavista striimauspalveluiden tuottajista. Moniin kilpailijoihinsa verrattuna yrityksellä oli selvä etulyöntiasema virtuaalituotantoihin siirtymiseen, sillä eri messuilta oli lähetetty jo pitkään erilaisia livelähetyksiä ja esityslavojen keskusteluihin oli osallistuttu jo vuosikausia etäyhteyksillä. Tästä huolimatta pari viime vuotta ovat olleet todella intensiivistä uusien asioiden ja tekniikoiden opettelun aikaa kaikille yrityksen työntekijöille.

– Tähän liittyy valtavasti eri alustoja, järjestelmiä ja ohjelmia sekä meidän että asiakkaidemme puolelta. Riippuu todella paljon tapahtuman luonteesta, millä laitteilla ja alustoilla kaikki kannattaa toteuttaa, Vakkilainen sanoo.

Viimeisten puolentoista vuoden aikana messukeskukseen on rakennettu neljä erilaista virtuaalistudiota, joista suurimpaan, messuhalliin rakennettuun esitystilaan mahtuu tarvittaessa myös runsaasti yleisöä. Green screen -studio on puolestaan rakennettu syvälle Messukeskuksen kokoussiiven uumeniin.

– Hiljainen ja rauhallinen ympäristö on tärkeää lähetysten onnistumiselle ja puhujien hyvän esiintymisfiiliksen luomiseksi.

SVV on investoinut kymmeniä tuhansia euroja virtuaalilähetyksissä tarvittaviin laitteisiin ja ohjelmistoihin. Studioissa on green screenejä tai suuria valkokankaita takaprojisoinnilla varustettuna, kauko-ohjattavia robo-kameroita, laadukkaat valot, videoprojektoreita ja riittävästi erilaisia mikrofoneja.

Itse rakennetut ajotietokoneet on toteutettu virtuaalikokousten hallintaan kehitetyn vMix-ohjelmiston ympärille. Kuva Mikko Käkelä.
Itse rakennetut ajotietokoneet on toteutettu virtuaalikokousten hallintaan kehitetyn vMix-ohjelmiston ympärille.

Lähetyksissä käytettävä vMix-ohjelmisto mahdollistaa useiden samanaikaisten puheenvuorojen esittämisen niin, että katselija voi itse päättää, mitä esitystä tai esityksiä hän haluaa seurata. Esimerkiksi virtuaalisesti toteutettujen Lääkäripäivien aikana puheenvuoroja lähetettiin samanaikaisesti viidestä eri salista.

Messukeskuksen erittäin nopeat tietoliikenneyhteydet mahdollistavat myös 4K-lähetykset. Messukeskus vastaa itse kiinteistön sisäverkon ylläpidosta.

– Kaksi tietoliikenneteknikkoamme pystyvät tekemään erilaisia virtuaaliverkkoja ja muita tarvittavia ratkaisuja, Vakkilainen kertoo.

Laatu ratkaisee myös virtuaalimaailmassa

Viime aikoina SVV:llä on ollut jonkin verran keikkoja myös talon ulkopuolella. Helmikuussa yritys toimitti kaluston esimerkiksi Helsingin vanhalle Kaapelitehtaalle rakennetun Tanssin talon avajaisiin. Myös esimerkiksi presidentin kanslia on tarjonnut yritykselle mielenkiintoisia työtilaisuuksia.

– Meidän kalustollamme ei voi kilpailla halvoilla hinnoilla. Onneksi me olemme löytäneet asiakkaita, jotka ymmärtävät laadun merkityksen. Hinnan pitää tietenkin näkyä hyvänä laatuna kaikkia pienimpiäkin yksityiskohtia myöten.

Suurimmissa SVV:n tuotannoissa lähetysten taustalla häärii moderaattoreiden lisäksi usein myös datateknikko, valo- ja ääniteknikko, kameramiksaaja ja kamerateknikko. Virtuaaliesityksille asetetun vaatimustason kasvaessa jatkuvasti pelkkä esitysten tekninen laatu ei kuitenkaan enää riitä, vaan esityksiltä toivotaan jatkuvasti enemmän visuaalista näyttävyyttä ja jopa viihdyttävyyttä.

– Meidän toimintamme alkaa olla kohta aika lähellä televisiotuotantoa. Vastuu sisältöjen näyttävyydestä on aina asiakkaalla, mutta meidän tehtävänämme on varmistaa, että kaikki näyttää ja kuulostaa teknisesti täydelliseltä.

Komponenttipula hidastaa uuden tekniikan tuloa

Elektroniikkalaitteiden maailmanlaajuinen komponenttipula näkyy Vakkilaisen mukaan selvästi uusien AV-laitteiden tarjonnassa. Monia maailmalla esiteltyjä uutuustuotteita ei ole saatu maahan, eikä maahantuojilta löydy esittelykappaleita testikäyttöön.

– Minä istun meidän investointiemme päällä, joten aikaisemmin sain ulkomaisiltakin tuote-esittelijöiltä paljon vinkkejä kiinnostavista tuotteista, mutta viime aikoina uusien laitteiden ominaisuuksiin ei ole päässyt juuri tutustumaan. Testilaitteiden käyttöön saaminen ollut yllättävän vaikeaa. Jos demolaitteita saa, niitä pitää odottaa niin kauan, että niille sopivat projektit ehtivät todennäköisesti mennä ohi. Alan messujakaan – missä näkee aina paljon mielenkiintoisia uutuuksia – ei ole pystytty järjestämään, Vakkilainen sanoo.

Myös monien perustarvikkeiden saatavuus on jo heikentynyt ja laitteiden toimitusajat ovat pidentyneet selvästi.

– Kuvaavaa on, että helmikuussa avattuun Tanssin taloon ostettua kiinteää AV-järjestelmää ei ole pystytty vielä toimittamaan, kun tilattuja laitteita ei ole saatu.

Vakkilainen pelkää, että komponenttipula hidastaa myös uuden esitystekniikan kehitystä.

– Tuntuu siltä, että tällaisena aikana innovaatiotkin ovat vähän pysähtyneet.

Yrityksen tuorein uutta tekniikkaa edustava hankinta on suuri, kiinalainen ledikuutio.

– Sen saumattomille sivustoille saa liikkuvaa 4K-kuvaa todella näyttävällä tavalla, mikäli esitettävä sisältö vain on kunnossa.

Yritys on testannut myös kolmiulotteisia efektejä luovia hologrammilevyjä, mutta näiden aikaansaamat efektit eivät ole tehneet Vakkilaiseen vielä kovin suurta vaikutusta.

– Tässäkin tekniikka tulee varmasti vielä kehittymään.

Audiovisual Expo yhdistää AVITAa ja Suomen Messuja

Mika Vakkilainen on toiminut Suomen Videoviestintä SVV:n toimitusjohtajana yrityksen perustamisesta, vuodesta 1997 lähtien. Se ei kuitenkaan ole hänen päätyönsä, vaan suuremman osan työajasta vie Messukeskuksen tuotanto- ja kiinteistöjohtajana toimiminen.

AVITA – Audiovisuaalinen toimiala ry:n puheenjohtajaksi rakennustekniikan diplomi-insinööriksi Tampereen teknillisestä korkeakoulusta valmistunut Vakkilainen päätyi Audiovisual Expo -messujen kautta. Perinteisesti joka toinen vuosi pidetyn, nyt vuoteen 2023 siirretyn, tapahtuman järjestäminen on ollut pitkään AVITAn toiminnan suurin päämäärä, ja vuosien varrella SVV päätyi osin rakkaudesta lajiin yhdeksi tapahtuman suurimmista sponsoreista.

– Vuosikymmenien aikana AV-ala on tullut minulle sekä tutuksi että läheiseksi. AVITAn messutapahtuma on ollut aina erinomainen tilaisuus tavata kollegoita.

AVITA – Audiovisuaalinen toimiala ry perustettiin vuonna 1987 alan yritysten yhdyssiteeksi ja edunvalvojaksi. Yhdistykseen kuuluu noin sata AV-tekniikkaa ammattikäyttöön suunnittelevaa, valmistavaa, myyvää ja asentavaa yritystä sekä alan koulutuspalveluita tarjoavia yrityksiä ja oppilaitoksia. Yhdistys on yksi Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n 14 jäsenjärjestöstä.

Mikko Arvinen, teksti
Mikko Käkelä, kuvat

Sähköurakoitsijapäivät 2024