Matalasuhdanne on otollista aikaa vahvistaa osaamista ja päivittää pätevyyksiä.
Synkkänä jatkunut rakentamisen markkinatilanne heijastuu viiveellä sähköurakointiinkin. Ala on toistaiseksi säästynyt laajoilta konkurssiaalloilta, mutta työmaiden hiljeneminen herättää huolta ja luo painetta henkilöstön lomautuksille.
”Hiljaisina jaksoina on hyvä hakeutua koulutuksiin toisin kuin parempina aikoina, jolloin työtä riittää kiireeksi asti”, Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry:n tekninen johtaja Esa Tiainen toteaa.
Hänen toimenkuvaansa kuuluvat STULin koulutukset ovat ammattitaitoja ylläpitäviä ja liittyvät tyypillisesti uusiin standardeihin tai lainmuutoksiin. Kurssien pituus vaihtelee 1 – 4 päivään ja niitä järjestetään vuosittain 140 eri puolilla Suomea. Lähiopetuksen lisäksi tarjolla on verkon kautta opiskeltavia etäkoulutuksia. Niillä on mittaa parista tunnista yhteen työpäivään.
”Yritys voi osallistua yleiselle kurssille tai vaihtoehtoisesti heille räätälöidään laajasta kattauksesta oma kokonaisuus.
– Esa Tiainen –
STULin koulutuksiin voi lähtökohtaisesti osallistua kuka tahansa. Käytännössä kurssilaiset koostuvat kuitenkin sähkö- ja telealan ammattilaisista. Opinnoista veloitetaan osallistumismaksu, joka on järjestöön kuuluvilla yrityksillä jäsenetuhintainen.
”Valikoimassa on 40 – 50 erilaista koulutusnimikettä. Yritys voi osallistua yleiselle kurssille tai vaihtoehtoisesti heille räätälöidään laajasta kattauksesta oma kokonaisuus”, Tiainen kertoo.
Lainsäädäntö edellyttää sähkötöitä tekeviltä sähkötyöturvallisuuskoulutuksen uusimisen viiden vuoden välein. Olemassa on jo toinen malli, jossa vaatimukset täyttävä päivitys tehdään kerran vuodessa lyhyenä kertauskurssina etäyhteydellä.
Lyhytkestoinen ja sivutoiminen opiskelu on palkatulle henkilöstölle sallittua ilman, että se vaikuttaa ansiosidonnaiseen päivärahaan tai muihin työttömyysturvan etuuksiin.
Sertifikaatit kuntoon
Sertifioinnit kuuluvat Henkilö- ja yritysarviointi Seti oy:n tuotevalikoimaan. Seti arvioi yritysten pätevyyksiä ja ylläpitää hyväksyttyjen yritysten julkista Setipro-rekisteriä.
”Rekisterissä oleminen antaa yritykselle selkeää etua kilpailijoihinsa nähden. Tilaajat voivat jopa vaatia tiettyä hyväksyntää urakkakilpailutustensa ehdoissa”, Setin toimitusjohtaja Olli Vitikka sanoo.
Vapaaehtoiset henkilöpätevyydet ovat voimassa viisi vuotta ja yritysten sertifikaatit kolme vuotta ennen uusinta-arviointia. Pätevyystodistusten ohella Seti myöntää erilaisia hyväksyntöjä muun muassa tele- ja sähkölaitteistojen kunnossapidon sekä rakennusautomaation urakoitsijoille. Uusin pätevyystuote on aurinkosähköjärjestelmiä asentavien yritysten arvioinnit.
”Setipro-rekisterissä on nykyään yli 400 yritystä. Monilla niistä on useita eri pätevyysalueita hallussaan”, Vitikka mainitsee.
Valmistajat kurssittavat
Asennustarvikkeiden ja sähköjärjestelmien valmistajat ja maahantuojat järjestävät erimittaisia koulutuksia alan urakoitsijoille. Yksinkertaisimmillaan opinnot voidaan suorittaa etäyhteydellä omatoimisesti tai webinaariin osallistumalla. Laajimmillaan opiskelu on nousujohteista ja voi koostua sekä verkko-osuuksista että lähiopetuspäivistä. Koulutukset ovat usein edellytyksenä valmistajan tuotteiden käyttöön ja asennustakuisiin.
Bosch Rexroth Academyn laaja kurssitarjonta ulottuu 1 – 2 tunnin verkkokoulutuksista jopa viikon mittaisiin syventäviin lähiopetustapahtumiin Suomessa tai Saksassa. Hyväksytysti suoritetut opinnot ovat vaatimuksena yritysten partner-sertifioinneille. Aihealueita ovat muun muassa sähkökäytöt, ohjausjärjestelmät ja automaatio sekä niiden innovatiiviset ratkaisut.
Schneider Electricin Wiser-älykotijärjestelmän pystyy oppimaan sovelluksen avulla noin puolessa työpäivässä. Matalan kynnyksen itseopiskelulla on saavutettavissa valmistajan älykotituotteiden asentamiseen tarvittava osaaminen. Sähköurakoitsijalle Wiser-status antaa näkyvyyttä Schneider Electricin kotisivuilla. Niiden kautta loppukäyttäjät voivat hakea lähintä yritystä järjestelmien asentajaksi.
Marko Taavila, teksti