STULin varsinaisilla jäsenyrityksillä liikevaihto laski edellisvuodesta. Kannattavuus pysyi edelleen kohtuullisella tasolla.
Kannattavuustutkimuksen mukaan rakennusalan heikko suhdanne näkyy myös urakoitsijoiden liikevaihdon kehityksessä. Kahden erittäin vahvan kasvuvuoden jälkeen liikevaihto supistui ensimäistä kertaa seitsemän vuoden seurantajaksolla. Vuonna 2023 liikevaihto supistui keskimäärin 0,7 prosenttia, kun edellisvuonna liikevaihto kasvoi 9,7 prosenttia.
Aikaisempien vuosien tapaan liikevaihdon muutoksen suuruus vaihtelee merkittävästi, kun tarkastellaan jäsenyrityksiä eri liikevaihtoluokissa. 5 – 10 miljoonan euron liikevaihtoa tekevillä jäsenyrityksillä kasvu oli voimakkainta yltäen keskimäärin 9,2 prosenttiin, kun taas alle 500 000 euron liikevaihtoluokassa liikevaihto laski keskimäärin viisi prosenttia.
Liikevaihto laski 51 prosentilla tutkituista yrityksistä. Parhaimman neljänneksen liikevaihdon kasvuvauhti puoliintui edellisvuodesta 17 prosenttiin ja heikoimman neljänneksen liikevaihdon lasku lähes kolminkertaistui 15 prosenttiin. Tutkittujen jäsenyritysten keskimääräinen liikevaihto oli 594 000 euroa. Keskimääräinen työntekijämäärä oli kahdeksan ja liikevaihtoa henkilöä kohden kertyi 146 000 euroa.
Kannattavuus on vakaata
Käyttökateprosentilla mitattuna jäsenyritysten tuloksentekokyky parani hieman mediaanin ollessa 6,8 prosenttia. Keskimääräinen käyttökate on kolmen edellisen vuoden aikana painunut seitsemän vuoden seurantajakson keskiarvon alle, joten kannattavuuden kehitys on ollut hieman laskusuuntaista.
Kuvasta 1 nähdään myös, että nettotulosprosentti nousi 3,8 prosenttiin liikevaihdosta, mikä vastaa seurantajakson keskiarvoa. Sähköasennusalalla hyvän käyttökateprosentin rajana pidetyn seitsemän prosentin riman ylitti viime vuonna 49 prosenttia yrityksistä. Keskimääräisen käyttökatteen vaihtelu liikevaihtoluokan, toiminta-alueen ja toiminnan tuloksellisuuden mukaan näkyy kuvasta 2.
Tutkittujen jäsenyritysten vahvimman neljänneksen tuloksen ollessa 8,2 prosenttia on heikoimman kvartiilin yritysten nettotulosprosentti tarkasteluajanjaksolla ollut pitkään käytännössä nollassa. Vuoden 2023 lukujen perusteella 22 prosenttia yrityksistä teki tappiota.
Vakavaraisuus on edelleen hyvällä tasolla
Sekä vakavaraisuus että maksuvalmius ovat koko tarkastelujakson pysyneet tasaisesti hyvällä tasolla. Vuonna 2023 sähköasennusalan yritysten omavaraisuusaste parani kaikissa kokoluokissa mediaanin noustessa tutkimushistorian parhaimmalle tasolle, 55 prosenttiin. Keskimääräinen vakavaraisuus oli hyvää tai erinomaista tasoa muissa paitsi isoimman kokoluokan yrityksissä.
Maksuvalmius pysyi edellisvuoden erinomaisella tasolla quick ration mediaanin ollessa 1,8, eli rahoitusomaisuutta oli keskimäärin 80 prosenttia enemmän kuin lyhytaikaisia velkoja.
Myyntisaamisten kiertoaika – mediaaniyrityksellä 36 päivää – on hieman laskenut, ja edelleen suurimpien jäsenyritysten osalta rahojen kotiuttaminen on hitaampaa kuin pienimmän kokoluokan jäsenyrityksissä. Ostovelkojen kiertoaika – mediaani 34 päivää – laski selvästi edellisvuoden tasolta. Myös tämän tunnusluvun osalta isoimpien toimijoiden arvot ovat selvästi suurempia kuin pienempien urakoitsijoiden. Ideaalitilanteessa saamisten kierron pitäisi olla hieman ostovelkojen kiertoa nopeampaa.
Suhdannetilanne jatkuu vaikeana
Talotekniikkaliiton syksyn suhdannekyselyn perusteella pienistä positiivisista pilkahduksista huolimatta rakentamisen ja sen myötä jäsenyritysten tilanne jatkuu vaikeana pitkälle ensi vuoteen.
Edelleen lähes puolet vastaajista arvioi liikevaihtonsa laskevan ja kannattavuutensa heikkenevän tänä vuonna verrattuna edelliseen vuoteen. Rakentamisen matalasuhdanne, toimialan konkurssit ja toimintaympäristön epävarmuus tuovat kovia haasteita jäsenkunnallemme. Hidastunut inflaatio ja korkojen lasku ovat positiivisia merkkejä taloudessa.
Tarkka ja ennakoiva taloudenpito on yksi yritystoiminnan tukipilareista ja sen merkitys korostuu tässä ajassa. Sähkö- ja teleurakoitsijat STULin jäsenyrityksissä yritystalouden kolme peruspilaria – kannattavuus, vakavaraisuus ja maksuvalmius – ovat useimmissa jäsenyrityksissä terveellä pohjalla.
FAKTA: Tiedot v. 2022-23 tilinpäätöksistä
Sähköasennusalan kannattavuustutkimus tehtiin yhteistyössä Alma Business Insights -tietopalveluiden kanssa.
Tutkimuksessa käsiteltiin vuoden 2023 tilinpäätöstietoja 725 yrityksen osalta, mikä vastaa 49 prosenttia jäsenyrityksistä. Vuoden 2022 tietoja on käytettävissä 1 050 yrityksen osalta. Tutkimuksen jäsenyritysten jakauma noudattaa jäsenkunnan rakennetta, sillä liikevaihdoltaan alle 500 000 euron yrityksiä on lähes puolet koko joukosta. Se näkyy tietyissä tutkimuksen avainluvuissa.
Sami Pilkkikangas, teksti