Ansaittu loma

Kai Puustinen.
Kai Puustinen.

Muutaman viime vuoden sisään on kasautunut liikaa koronapandemiaa ja sotaa sekä näistä johtuvaa pelkoa. Kun yksi alkoi hellittää, niin toinen aloitti. Monelle näin pitkä poikkeava aika on ollut jo hieman liikaa. Onneksi sentään ilonpilkahduksiakin on nähty, esimerkiksi jääkiekkomaajoukkueen ansiosta, mutta ihan kaikkea ei kuitenkaan kiekkohuumallakaan voi ratkaista.

SM Extra audioartikkelit

Taloustilannekaan ei näytä kovin ruusuiselta, tosin omaa alaamme pandemiavuodet kohtelivat suhteellisesti arvioiden hyvin. Povataan kansainvälistä laskusuhdannetta, joka luonnollisesti tulee nykyisessä maailmanjärjestyksessä osumaan myös meihin. NATO-jäsenyys ei olekaan ihan läpihuutojuttu, sillä luonnollisesti myös vastavoimat tekevät parhaansa, että kaikki ei sujuisi aivan vaivattomasti.

Tänä kesänä, kun pandemiarajoitukset eivät ole esteenä, on kuitenkin aika hengittää rauhassa. Vaikka huolia ja murheita on koko maailmalla ihan kaksin käsin, ei niistä murehtiminen auta asiaa. Tärkeintä on pitää huolta ensisijaisesti itsestään, jotta on ylipäänsä mahdollista pitää huolta läheisistään. Tänä kesänä on entistäkin tärkeämpää lukea hyvä kirja, ottaa rennosti, nukkua, liikkua, nauttia Suomen luonnosta ja – kun siihen voimia on – ottaa huomioon ne, jotka eivät välttämättä itse saa karistettua maailman murheita harteiltaan.

Tärkeintä on pitää huolta ensisijaisesti itsestään.

Mitä tahansa ensi talvi meille tuokin, sitä tärkeämpää on, että jaksamme vielä hymyillä ja jatkaa eteenpäin. Ja sitä varten sekä kehon että aivojen on syytä levätä ja ottaa omaa aikaa. Itsestä huolehtiminen antaa myös voimia kuunnella ja auttaa niitä läheisiä, joille ei kiireisen talven ja kevään aikana ole ollut aikaa. Moni nuori ei puhu, mutta kasaa sisälleen huonoa oloa stressaavan tilanteen vuoksi. Kylmän sodan aikaan eläneille uhkaavat maailmanpoliittiset tilanteet ovat tutumpia, ja niihin on jo olemassa oma turvallinen lähestymistapa. Nuoremmilla ei ole tätä kokemusta.

Tulevana kesänä saa taas tavata, olla yhdessä ja jakaa ajatuksia. Koetetaan pitää ajatukset optimistisina ja antaa itsellemme ja muille mahdollisuus nähdä kesän positiiviset puolet. Tuleva lomakausi on ansaittu ja se kannattaa myös yrittäjien pitää mielessä. Hetken irtiotto ja rentous on muutaman vuoden harmaan putken jälkeen ansaittu ihan koko kansalle ja toivottavasti siitä voidaan taas nauttia aina niin tasaisen ja varman kotimaisen kesäsään vallitessa. Hyvää kesää!

Kai Puustinen

Sähkömaailman päätoimittaja, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n toimitusjohtaja.