5G muuttaa maailmaa ja Virve-verkkoa

Markku Penttilä. Kuva Juha Harju.
Seinäjoen keskussairaalan järjestelmäasiantuntija Markku Penttilän mukaan sairaalan alueella toimivien operaattoreiden sisäverkkoratkaisuissa on valmiudet 5G-teknologian hyödyntämiseen. Kuva Juha Harju.

Huippunopeat 5G-verkot muodostavat yhteyksien perustan 2030-luvulle tultaessa. Verkkoinvestoinneissa tähän pitää varautua jo nyt.

Juttu on tiivistelmä Sähkömaailma Extran numerossa 4/2021 julkaistuista artikkeleista.

Uuden sukupolven operaattori- ja palveluratkaisut privaattiverkkoineen voidaan toteuttaa nykyisen järjestelmän rinnalle 5G-kuituliitännäisillä ratkaisuilla. Monioperaattoriverkossa eri operaattoreiden puhe- ja datapalvelut saadaan kulkemaan samassa monioperaattoriyhteisantenniverkossa, vaikka operaattoreilla olisi verkossa omat tukiasemat. Näin vältytään useiden rinnakkaisten verkkojen rakentamisesta esimerkiksi samaan kiinteistöön.

Tulevien 5G-yhteyksien perustaa rakennetaan juuri nyt. Kuva Alejandro Lorenzo.
Tulevien 5G-yhteyksien perustaa rakennetaan juuri nyt. Kuva Alejandro Lorenzo.

Nykyinen viranomaisverkko Virve 1.0 toimii vielä omassa Tetra-verkossaan 380–400 MHz:n taajuusalueella vuoteen 2025 asti. Virve 2.0:n käyttöönottotestaukset alkavat toden teolla ensi vuonna. Myös ensimmäisten Virve 2.0 -yhteensopivien päätelaitteiden toimitukset alkavat vuoden 2022 aikana. Ericsson toimittaa viranomaisverkkoon 5G Core-runkoverkon. Verkko alkaa toimia Suomen Erillisverkot oy:n operoimana Elisan mobiiliverkoissa 4G- ja 5G-tekniikoilla.

Sähkömaailman haastatteleman Seinäjoen keskussairaalan järjestelmäasiantuntija Markku Penttilän mukaan Virve-verkon suunnittelu on viranomaisille, kunnille ja kaupungeille kuuluva lakisääteinen velvollisuus, mutta tähän tarvittavat ohjeet ovat yhä puutteellisia.

– Uskon kuitenkin, että Erillisverkot julkaisee tällaiset vaatimukset jossakin vaiheessa. Tietoa tarvitaan muun muassa budjetoinnin tueksi. Ohjeistusta kaivataan myös siihen, mitä suunnittelulta ja asennukselta vaaditaan, kuka tarkastaa ja hyväksyy suunnitelmat ja kuka vastaa mistäkin prosessin eri vaiheissa, Penttilä kertoo.

Tero Hopponen. Kuva Alejandro Lorenzo.
Orbis oy:n asiakkuuspäällikkö Tero Hopposen mukaan 5G-verkon kuuluvuuden varmistaminen ja mahdollisten häiriölähteiden paikantaminen edellyttää sekä ammattitaitoa että laadukkaiden mittalaitteiden käyttöä. Kuva Alejandro Lorenzo.

Kiinteistöjen sisäverkkojen suunnittelua ja toteutusta säädellään Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin sisäverkkomääräyksessä M65. Sisäverkkojen rakentamista koskevia määräyksiä on myös esimerkiksi maankäyttö- ja rakennuslaissa.

Laki velvoittaa, että matkaviestinten sisätilakuuluvuuden edellytykset on varmistettava rakennuksen teknisillä ratkaisuilla. Sisäverkon suunnitteluohjeita on julkaistu esimerkiksi ST-kortistossa tänä vuonna uusitussa antenniverkon suunnitteluohjeessa ST 625.10.

Juttu on tiivistelmä Matti Vallin ja Vesa Erkkilän Sähkömaailma Extran lokakuussa 2021 julkaistun numeron 4/2021 artikkeleista. Lehden tilaajat voivat lukea artikkelit lehden sähköisessä arkistossa.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!