Vuoden valaistuskohteet löytyivät Tampereelta ja Kirkkonummelta

Tammerkosken maisemavalaistuksen suunnittelivat LiCon-AT oy & WhiteNight Lighting oy. Kuva Marko Kallio, Skyfox.
Tammerkosken maisemavalaistuksen suunnittelivat LiCon-AT oy & WhiteNight Lighting oy. Kuva Marko Kallio, Skyfox.

Vuoden valaistuskohde 2021 -kilpailussa sisävalaistussarjan voiton vei Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri ja ulkovalaistussarjan voitti Tammerkosken maisemavalaistus.

SM Extra audioartikkelit

Tuomariston perustelujen mukaan Kirkkonummen pääkirjaston vanha kirjastorakennus ja laajennusosa muodostavat harmonisen kokonaisuuden sekä arkkitehtuurin että valaistuksen osalta. Rakennuksessa on paljon monimuotoisia tiloja, joihin yhtenäisyyttä tuovat sirot messingin sävyiset erikoisvalaisimet. Nämä valaisimet, jotka on suunniteltu yksilöllisesti kirjaston tarpeisiin, nivovat tilat onnistuneesti yhteen.

Valaistus tukee taidokkaasti kirjaston eri toimintoja ja luo tunnelmaa koko rakennukseen. Erikoisvalaisimet toimivat hyvin lukualueiden ja hyllytilojen valaistuksessa. Korkeissa tiloissa elävyyttä on saatu aikaan epäsäännöllisellä valaisinsijoittelulla. Häikäisy on estetty käyttämällä taidokkaasti hyväksi kattopalkistoa. Lopputuloksen kruunaa sisääntuloaulan kutsuva valotaideteos.

Näyttävä ilta-ajan maisema Tammerkoskella

Palkintoperusteluina tuomaristo totesi, että Tammerkosken ympäristö tarjoaa upeat puitteet kaupunkivalaistukselle. Pitkäjänteisellä ja huolellisella suunnittelulla kaupunkiin on luotu näyttävä yhtenäinen ilta-ajan maisema.

Valaistus yhdistää koskimaisemassa olevat rantamuurit, voimalaitokset ja teollisuusrakennukset tarjoten ainutlaatuisia näkymiä pitkin koskireittiä. Valaistuksella on nostettu esiin keskeisiä aiheita ja yksityiskohtia, kuten julkisivuja, siltoja, muureja ja patsaita. Muurin rakenne on tyylikkäästi tuotu esiin käyttämällä valon eri värisävyjä ja eri suunnista tulevaa valoa.

Häiriövalon syntyminen ja häikäisy on estetty oikeilla valaisinvalinnoilla, sijoittelulla ja suuntauksella myös rakennusten sisätiloihin. Toisaalta voimalaitosten sisätilojen valaistusta on ansiokkaasti käytetty kokonaisuuden muodostamisessa.
Etäyhteydellä toimiva ohjausjärjestelmä mahdollistaa valaistuksen muuntelun. Lopputulos on vahva näyttö Tampereen seudun valaistusosaamisesta ja halusta luoda viihtyisää kaupunkitilaa valaistuksen avulla.

Vuoden valaistuskohde -kilpailu järjestettiin nyt kahdeksannentoista kerran. Jo seitsemättä kertaa se järjestettiin erikseen kahdessa sarjassa: sisä- ja ulkovalaistus. Voittajakohteet jatkavat Suomen ehdokkaina pohjoismaiseen Nordisk Lyspris -kilpailuun.

Kilpailu kannustaa laadukkaisiin valaistusratkaisuihin

Joka toinen vuosi järjestettävän kilpailun tarkoituksena on kannustaa kotimaisia valaistussuunnittelijoita ja rakennuttajia antamalla tunnustusta ansiokkaille ja korkeatasoisille valaistusratkaisuille.

Kilpailun järjestävät Suomen valoteknillinen seura ry, RAKLI ry, Sisustusarkkitehdit SIO ry, Suomen arkkitehtiliitto SAFA ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sähkösuunnittelijat NSS ry ja Sähköteknisen kaupan liitto ry.

Lisätietoja Suomen valoteknillisen seuran sivuilla