Varaudu ketteryyteen

Marko Utriainen. Kuva Mikko Käkelä.
Marko Utriainen, Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry.

Sähkömaailma-lehden pääkirjoitus, joulukuu 2024.

Uusi audioartikkeli pienydinvoimasta

Tätä kirjoittaessani Yhdysvaltojen presidentinvaalit ovat muutaman päivän päässä. Koko maailma seuraa jännittyneenä, kumpi ehdokkaista – Harris vai Trump – valitaan ja mitä siitä seuraa. Moni pohtii vaalien vaikutusta globaaliin maailmanjärjestykseen. Millaisiksi valtioiden väliset suhteet kehittyvät? Millaisia vaikutuksia suhteilla on maailmankauppaan? Lisääntyykö vallitseva epävarmuus entisestään? Miten tähän kaikkeen vielä pitäisi omassa elämässä ja yritystoiminnassa varautua?

Presidentti Niinistö luovutti juuri EU:n kriisinkestävyyttä koskevan raporttinsa komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenille. Keskeinen viesti on, että varautuminen ja kriisivalmiuden parantaminen on viimeistään nyt otettava tosissaan. Niinistö ehdottaa, että erilaisiin valmiusmenoihin varattaisiin jopa 20 prosenttia seuraavasta EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä. Varmaa on, että lähiaikoina huoltovarmuustoiminta lisääntyy vahvasti unionin maissa, myös Suomessa.

”Valmiusosaamista on syvennettävä ja jatkuvasti ylläpidettävä myös yrityksissä.

On tärkeää, että kriisivalmiudesta pidetään erinomaista huolta unioni- ja kansallisella tasolla. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä, vaan valmiusosaamista on syvennettävä ja jatkuvasti ylläpidettävä myös yrityksissä. Korona opetti, että kriisin vallitessa organisaation saumaton yhteistyö ja ketteryys on valttia. Tilanteiden muuttuessa nopeasti on tärkeää ylläpitää jatkuvaa tilannekuvaa, pohtia yhdessä mahdollisia uhkia ja tehdä rohkeita päätöksiä hetkessä.

Vallitseva maailmantilanteen epävakaus jatkuu uudesta USA:n presidentistä huolimatta. Ennustamattomuus on tosiasia, jonka kanssa yritysten on vain elettävä. Strategiatyössä on sen vuoksi tässä ja nyt varattava riittävästi aikaa skenaarioiden ja eri tulevaisuusolettamuksien pohdintaan. Mitä jos? -kysymykset on syytä nostaa näkyvästi agendalle hallitusten ja johtoryhmien kohtaamisissa.

Ketterässä organisaatiossa vallitsee keskinäinen luottamus, selkeys, yhteistyö ja vuorovaikutus. Ketteryyteen voi siis hyvin valmentautua ja varautua panostamalla hyvän yrityskulttuurin kehittämiseen. Suosittelen sitä aina ja erityisesti nyt hyvän sään aikana.

Marko Utriainen

Kirjoittaja on Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry:n toimitusjohtaja.

Uusi määrälaskentaratkaisu Admicom Quantima on julkaistu