Ammattilaisten valitsemien akkukoneiden työergonomia on kehittynyt isoin harppauksin. Samalla rahalla saa nyt aiempaa enemmän ominaisuuksia ja suorituskykyä.
Nykyisin myydyin sähkötyökone on 18 voltin akkuruuviväännin varustettuna 13 millimetrin istukalla. Näin kertoo hankintapäällikkö Kari Montonen Ahlsell oy:stä, jonka aktiivinen sähkötyökonevalikoima kattaa yli 100 tuotetta. 90 prosenttia niistä on akkukäyttöisiä.
”Etenemme akkuteknologian ehdoilla, koko ajan kehittyvät akkutuoteperheet ovat mullistaneet markkinan. Ensi vuonna markkinoille tulee kymmeniä uusia koneita; ammattipuutarhakoneita sekä raskaampia sovelluksia, kuten poravasaroita.”
Työkaluista vastaava johtaja Mikko Tiesalo Onninen oy:stä kuvaa tapahtunutta muutosta todella nopeaksi. Samaan akkuperheeseen sopivien koneiden valikoima laajenee vauhdilla ja mukaan tulee entistä enemmän erikoistyökaluja. Yksi seikka ei kuitenkaan ole muuttunut.
”Ammattilainen valitsee edelleen koneen tarve edellä. Sen jälkeen valintaa ohjaa akkukanta eli minkä merkin koneisiin se sopii. Akkukone on tänä päivänä todellinen vaihtoehto ja korvaa verkkovirtakoneiden lisäksi myös polttomoottorituotteita.”
Osto- ja tuoteosaston johtaja Ritva Kivipato Würth oy:stä korostaa, että akkukoneet tarjoavat työn tekemiseen liikkumisvapauden. Vaikka kuluttajapuolelle markkinoidaan seinän täydeltä akkukoneita, Kivipato ei näe ammattipuolella tarvetta vastaavaan. Omaa M-Cube-järjestelmäänsä myyvä Würth ja muut tukkuliikkeet kohdistavat myyntinsä ammattiasiakkaisiin.
”Ammattikäyttäjä pysyy maltillisena ja arvostaa koneen korkeaa laatua.”
Sähköasentajan tarvetta ajatellen
Siinä missä edellä mainittujen yritysten hyllyistä löytyy vielä verkkovirralla toimivia sähkötyökoneita, Sonepar oy myy pelkästään akkulaitteita. Työkaluista vastaava tuotepäällikkö Timo Bergholm kertoo sen johtuvan heidän asiakasryhmästään eli sähköurakoitsijoista.
”Sähkötyökonevalikoimamme on suunnattu myymiemme sähkötarvikkeiden asentamiseen, erilaiset vääntimet ovat ykköstuotteemme.”
Sonepar on akkukoneissa Onnisen ja Ahlsellin lailla monimerkkitalo, niissä kaikissa Milwaukee on noussut ykkösmerkin asemaan. Bergholm vertaa Milwaukeeta mobiilimaailman Appleen; teknisesti edistynyt ja innovatiivinen talo, joka osaa pitää ääntä itsestään, avaa laitteiden ominaisuuksia ja tekee siten itseään halutuksi. Muilla merkeillä, esimerkiksi pitkään toimineella Boschilla, on toki oma uskollinen asiakaskuntansa.
Sähkötöitä ajatellen markkinoille on tuotu omia erikoistyökaluja, esimerkiksi akkukäyttöiset puristus- ja katkaisutyökalut. Tuore tulokas on akkuavusteinen VDE-ruuvimeisseli, joka suojaa asentajaa rasitusvammoilta ja sähköiskuilta sekä ruuvaa oikealla vääntömomentilla.
Terveyttä keveydellä ja tehokkuudella
Kättä reilusti säästävä sekä jänne- ja rasitusvammoja ehkäisevä akkuavusteinen ruuvimeisseli on erinomainen esimerkki akkutyökalujen työterveyttä edistävistä ominaisuuksista. Tiesalon mukaan työergonomia kehittyy koko ajan.
”Laitteissa on tehty hyviä ratkaisuja, jotka tukevat ergonomista työskentelyä myös haastavissa asennoissa. Keventyneet laitteet ovat silti yllättävän tehokkaita.”
Ritva Kivipato muistuttaa, että ammatti-ihminen käyttää työkonetta useita tunteja päivässä. Akkukoneiden hiiliharjattomat moottorit, energiatehokkuus, oikeat painopisteet, vähäinen tärinä ja keveys tukevat osaltaan ergonomista työskentelyä.
Myös Timo Bergholm näkee akkukoneiden ergonomian kehittyneen läpi linjan ja muutos on ollut ripeää.
”Reilun viiden vuoden aikana koneiden koko on ’puolittunut’ ja teho ’kolminkertaistunut’. Koneiden kasvaneet väännöt ja toiminta-ajat sekä pienuus ja keveys ovat merkittäviä kehitysaskeleita.”
Huolto on osa vastuullisuutta
Kannattaako pieniä ja kevytrakenteisia akkukäyttöisiä sähkötyökoneita huoltaa vai ovatko ne kertakäyttötuotteita. Kari Montoselta löytyy tähän yksiselitteinen vastaus.
”Huollettavuus on tärkeä osa ammattikäyttöä ja toimiva huoltoketju osa arvoketjua. Koneet on helppo avata ja vaihtaa osia niihin.”
Würthillä on oma huolto Suomessa ja Kivipato pitää huoltoa tärkeänä osana vastuullista toimintaa. Huoltokustannuksen vertaaminen uuden laitteen hankintaan puoltaa myös huoltoa. Asiakkaiden kysymykset vastuullisuudesta yleistyvät ja kattavat paljon eri asioita ja teemoja.
”Hankinnan ketjut, logistiikka, kierrätettävyys; on hyvä, että näihin kohdistuu laajasti kiinnostusta.”
Mikko Tiesalo on tehnyt saman havainnon ja etenkin isot asiakkaat haluavat tietoa muun muassa akkujen ja materiaalien kierrättämisestä. Elektroniikan kierrätys on järjestetty Suomessa tehokkaasti ja palvelee siltä osin myös akkuteknologiaa.
”Merkittävin tekijä vastuullisuusmielessä on kuitenkin yksi akku – usea laite -periaate, jolla tarvittavien akkujen määrä pysyy pienenä.”
Pidempää elinkaarta
Kukapa ei muistaisi aikaa, jolloin uuden akkukoneen mukana piti ostaa akku tai pari sekä laturi. Tiesalon vastuullisuustekijäksi nostama yhden akun periaate on mullistanut alaa, mutta hintakehitys on pysynyt teknologian kehitystä loivemmalla kasvukäyrällä.
”Samalla rahalla saa nyt enemmän ominaisuuksia ja suorituskykyä”, Kivipato toteaa.
Bergholmin mukaan kentällä on nyt paljon akkuja, joiden yhteensopivuus uusien ja vanhojen laitesukupolvien kanssa on hyvä.
”Pelkkien runkojen myynti on kasvanut ja niiden hankintahinta on järkevä ilman akkua ja laturia. Kynnys uuden koneen hankintaan on nyt matalampi. Nykykoneet kestävät myös hyvin ja niiden elinkaari on yhä hyvällä tasolla.”
Montonen näkee ammattikäyttäjien saavan työkalun elinkaarikustannuksen huomioiden akkukoneita halvemmalla kuin vastaavia johdollisia tai polttomoottorikoneita. Sama voimalinja ja huollettavien osien väheneminen laskee osaltaan elinkaarikustannusta.
FAKTA: Yksi akku – usea laite
- Akkukäyttöiset sähkötyökoneet ovat ammattilaisten valinta.
- Akkukoneiden suorituskyky on moninkertaistunut viime vuosina.
- Ergonomialla on iso merkitys tuotteiden kehitystyössä.
- Huolto, kierrätettävyys ja jäljitettävyys ovat tärkeä osa vastuullisuutta.
- Äly tulee mukaan laitteisiin hyödyllisten ominaisuuksien kautta.
Paikannus tekee tuloaan
Äly on yhä vahvemmin mukana monissa teknisissä laitteissa ja tekoäly rantautuu myös akkutyökoneisiin. Väännön ja kierrosnopeuden säätäminen juuri oikeaksi tiettyyn työkohteeseen on jo arkipäivää.
”Koneet alkavat oppia, millaisia työtehtäviä käyttäjä tekee ja soveltavat oppimaansa yhä monipuolisemmin. Tämä vaatii opiskelua myös käyttäjältä”, Timo Bergholm tietää.
Pakettiautoissa, peräkärryissä ja työmailla on usein koossa iso määrä työkoneita, jotka kiinnostavat varkaita. Ritva Kivipato kertoo, asiakkaat kysyvät ja toivovat yhä enemmän paikannusominaisuutta koneisiin. Mikko Tiesalon mukaan ominaisuutta löytyy jo joistakin malleista, mutta ei vielä vakiona. Tuloaan valmistajien tarjoama paikannuspalvelu eittämättä tekee.
Innovatiivisuudestaan tunnettu Milwaukee on kehittänyt työkalujen hallintaan oman One-Key-sovelluksen, joka on integroitu jo osaan akkulaitteita. Niin ikään järjestelmän tunteva Kari Montonen lisää Tick-työkaluseurantalaitteen olevan olennainen osa järjestelmää.
”Pieni muovinen nappiparistolla varustettu seurantalaite kiinnitetään työkaluun ja liitetään One-Key-sovellukseen, jolloin voi jäljittää työkaluja ja seurata varaston tilannetta.”
Tällä hetkellä seuranta toteutuu Bluetooth-teknologian avulla, mutta Bergholm uskoo, että jossakin kohtaa käyttöön tulee GPS-pohjainen tai vastaava teknologia.
”Laitteiden suojaus ja etähallinta tulee yhä suurempaan rooliin. Tekniikka kehittyy ja sovellukset lisääntyvät.”
Vesa Vainio, teksti