Valoo rakentaa 5 000 kilometriä huoltovarmaa valokuituverkkoa Suomeen

Valokuituyhtiö Valoo oy:n käynnistämät tämän vuoden valokuituverkkojen rakennusurakat etenevät 50 kilometrin viikkovauhdilla, mutta pian tahti kiihtyy 250 kilometriin viikossa.

”Rakensimme jo viime vuonna yli tuhat kilometriä kuituverkkoa. Se on ilmeisesti enemmän kuin kukaan on koskaan pystynyt Suomessa tekemään yhden vuoden aikana”, Valoon kaupallinen johtaja Klaus Varis kertoo.

”Mutta tänä vuonna luku ylittyy moninkertaisesti. Se tarkoittaa kymmenien tuhansien uusien valokuituyhteyksien käyttöönottoa.”

Täsmällinen tieto rakennetuista kilometreistä selviää loppuvuonna riippuen talven tulosta ja maan jäätymisestä.

Tällä hetkellä rakennustyöt ovat käynnissä yli kolmenkymmenen kaupungin ja kunnan alueella. Hankkeet parantavat Suomen digitaalista infrastruktuuria merkittävällä volyymillä ja kurovat kiinni sitä etumatkaa, jonka esimerkiksi Ruotsi ja monet muut Euroopan maat ovat Suomeen verrattuna ottaneet.

”Rakennamme samaan aikaan sekä koko maan kattavaa runkoverkkoa että alueellisia verkkoja. Suunnittelemme verkot huoltovarmuutta korostaen. Kuten tiedämme, levottomuus Suomen lähialueilla on lisääntynyt ja hybridivaikuttamista voi kohdistua myös tietoliikenteeseen”, Varis toteaa.

Valokuituverkko on lähtökohtaisesti erittäin vakaa ja luotettava tiedonsiirtotekniikka, mutta myös se tarvitsee ylläpitoa.

”Samaan aikaan kun rakennamme uusia verkkoja, jo aiemmin rakennetut verkot siirtyvät ylläpidon piiriin”, hän sanoo.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!