Älykästä ohjausta sähköautojen lataukseen

Synergin Harri Iisakan mukaan yrityksen tavoitteena on tarjota kotitalouksille mahdollisimman helppokäyttöinen alusta sähkönkäytön optimointiin.
Synergin Harri Iisakan mukaan yrityksen tavoitteena on tarjota kotitalouksille mahdollisimman helppokäyttöinen alusta sähkönkäytön optimointiin.

Synergi Solutions Oy:n alusta mahdollistaa sähköautojen latauksen ja ilmalämpöpumpun käytön optimoinnin sähkön hinnan mukaan.

Synergi on vuonna 2022 perustettu suomalainen teknologiayritys. Yritys kertoo avaavansa lähiaikoina uuden, kuluttajille suunnatun lämpöpumppujen ohjausjärjestelmän pilottiversion. Järjestelmässä ihmiset voivat itse määritellä haluamansa lämmitys- ja jäähdytysasetukset ja asettaa haluamansa rajat sähkönkäytön optimoinnille sähkön hinnan mukaan.

Synergin toimitusjohtaja Antti Hämmäisen ja perustajaosakas Harri Iisakan mukaan alusta mahdollistaa myös aurinkopaneelien optimaalisen hyödyntämisen sähköautojen latauksessa. Ohjausjärjestelmä voidaan liittää lähes kaikkiin Wi-Fillä varustettuihin ilmalämpöpumppumalleihin ja yleisimpiin Suomessa käytettäviin aurinkopaneelien inverttereihin.

– Alustan avulla kotitaloudet voivat optimoida kulutuksensa tapahtumaan silloin, kun sähkö on halvinta ja tuotettu vähäpäästöisillä energiamuodoilla. Haluamme myös mahdollistaa sen, että kotitaloudet voivat todella osallistua kysyntäjoustomarkkinoille, Hämmäinen ja Iisakka kertovat.

Aurinkopaneelien teho riittää hyvin BMW i3:n suhteellisen pienen 42 kWh akun lataukseen.
Aurinkopaneelien teho riittää hyvin BMW i3:n suhteellisen pienen 42 kWh akun lataukseen.

Tuusulalaisen BMW-asiantuntija Rahumets Service Oy:n tallin katolle on asennettu 26 aurinkopaneelia. Aurinkoisena päivänä paneelien teho riittää hyvin sekä i3:n lataukseen että tilojen jäähdyttämiseen ilmalämpöpumpulla. Tämä ei vaadi ohjaukselta mitään logiikkaa, mutta pilvisempinä päivinä Synergin järjestelmä pääsee oikeuksiinsa, kun kiinteistön jäähdytys ja auton lataus voidaan optimoida ja tarvittaessa priorisoida käyttämään pelkästään aurinkopaneeleista saatavaa sähköä.

Tavoitteena on, että lähitulevaisuudessa järjestelmää voidaan ohjata myös pörssisähkön hinnan perusteella. Jos sähkön hinta nousee asetettuja rajoja korkeammalle, voidaan sisätilojen antaa lämmitä tavallista enemmän, tai hyväksyä kalliin ostosähkön käyttö tilojen jäähdytykseen.

(Julkaistu 19.4.2023, päivitetty 26.6.)

Synergin sivut

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!