Tukes tutkii Vaasan muuntajatehtaan tulipaloa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto on nimittänyt tutkintaryhmän selvittämään Vaasan muuntajatehtaalla 29.3. syttynyttä suurpaloa.

SM Extra audioartikkelit

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Pohjanmaan pelastuslaitos ovat tutkineet palopaikkaa ja selvittäneet alustavasti onnettomuustilannetta.

Onnettomuus tapahtui, kun tehtaalla tehtiin valmiin reaktorin loppukoestusta. Koestuksen aikana reaktoria on siirrettävä seuraavaan koestusvaiheeseen ja samalla maadoitus joudutaan irrottamaan ja kiinnittämään uudelleen. Koestettavassa kappaleessa oli kiinni metallilankavahvisteinen öljyletku, joka johtaa teräsputken kautta öljyn paisuntasäiliöön.

Koestuksen aikana jännitettä nostettaessa huomattiin jännitteen epänormaali heilahtelu ja kuultiin öljyletkun pettämisestä lähtenyt vaimea ääni. Jännite laskettiin nopeasti, ja heti tämän jälkeen havaittiin voimakas savunmuodostus koestuskentältä.

Tulipalo levisi nopeasti alkusammutuksesta huolimatta. Palossa syttyi useita koestuskentällä olleita muuntajia, jotka olivat täynnä öljyä. Onnettomuudesta ja tuotannon keskeytymisestä aiheutuvat taloudelliset vahingot ovat mittavat. Onnettomuudesta ei aiheutunut henkilövahinkoja.

Tukesin tiedote