Tukes: Aurinkopaneelien inverttereissä on yhä puutteita

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston mukaan aurinkopaneelien vaihtosuuntaajissa eli inverttereissä on yhä paljon puutteita.

Tukesin ja viiden muun EU-markkinavalvontaviranomaisen yhteisvalvontakampanjassa vain yksi kahdestatoista testatusta laitteesta täytti kaikki laitteelle asetetut sähkömagneettista yhteensopivuutta (EMC) koskevat vaatimukset. Lisäksi kaksi muuta laitetta täytti harmonisoidun standardin vaatimukset, mutta ei kaikkia muita vaatimuksia.

Edellisen kerran vastaava valvontakampanja tehtiin vuonna 2014. Vaikka uudessa kampanjassa testattujen invertterien määrä on pieni, tulokset osoittavat, että laitteiden vaatimustenmukaisuus ei näytä parantuneen.

Valvontakampanjaan osallistuivat Suomen lisäksi Kypros, Saksa, Liettua, Alankomaat ja Slovenia. Suomessa tarkastettiin kolme laitetta, joista yhdelle annettiin huomautus ja kaksi poistettiin markkinoilta.

– Vaikka kampanjassa tarkastettujen laitteiden määrä oli pieni, niin tulosten perusteella näyttäisi siltä, etteivät valmistajat ole pystyneet parantamaan kuudessa vuodessa laitteidensa vaatimustenmukaisuutta. Aurinkopaneelin invertterit ovat aiheuttaneet Euroopassa valtavasti häiriöitä ja niiden valvontaa joudutaan varmasti jatkamaan, Tukesin johtava asiantuntija Hanna Mustonen sanoo viraston tiedotteessa.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!