Topi: Hiihtoloman riemuja Lapissa

Otettiin hieman vapaata ja lähdettiin Tiinan kanssa todella pitkästä aikaa hiihtolomalle. Tahko Pihkala sen jo aikoinaan tiesi, että suomalaisen vartalo ja dna vaativat hiihtoa, jotta sitä pysyy jotenkin älyissään.

SM Extra audioartikkelit

Tällä kertaa teimme harkitun läpikattauksen pohjoisen keskuksista. Kävimme Levillä ja Ylläksellä sekä Iso Rikkaan puolisalaisella Ivalon erämaakämpällä, jota ei moni vieras ole päässyt näkemään.

Levillä oli niin paljon tuttuja yrittäjäperheitä, että joka ilta meni hyvien ruokien ja juomien sekä hauskojen keskustelujen parissa. Kyllä ihmisten näkeminen on mukavaa, minä ainakin olen sitä kaivannut. Käytiin vähän kelkkailemassa ja jätettiin hiihtohommat Ylläkselle.

Ylläksellä oli tuttuja sielläkin. Liitonmies hiihteli vaimoineen Aurinkotuvan terassille juuri, kun itsekin saavuimme paikalle. Munkkikahvien lomassa sovittiin illallisesta ja taas oli kyllä hauskaa. Kilometrejä tuli ennätyksellisesti muutamassa päivässä, tosin Tiina hiihti innoissaan lähes tuplamäärät meikäläiseen verrattuna, kun hänelle laitettiin täksi talveksi uudet karvapohjasukset.

Melkein minäkin jo ajattelin suksikaluston uusimista, mutta minähän olen urheilijana sellainen tekniikkanautiskelija, että pärjään kyllä. Yksi jos toinenkin ulkomaalainen pysähtyi katsomaan etenemistäni ja mikäpäs siinä, varmasti kelpasi katsella 80-luvun Järvisten esteetöntä liukua ja tupsupipon tasaisen eleganttia leijailua.

”Varmasti kelpasi katsella 80-luvun Järvisten esteetöntä liukua.

Iso Rikkaan Ivalon mökki oli sitten jotain muuta. Mökki keskellä ei mitään, täysin hiljainen ympäristö ja pieni, mukava mökki sekä perinteinen puusauna. Talolla oli kunnon metsäsuksia muutama pari ja niihin sopivat hyvin huopakumisaappaat.

Tehtiin lyhyt päiväretki pienen joen rantaan ja syötiin siellä olevalla nuotiopaikalla makkarat. Lunta oli paljon ja vaikka matka ei ollut pitkä, se oli erityisesti mennessä umpihangessa ihan riittävän raskasta. Kaksi yötä salamökissä oli jopa minulle, kokeneelle Lapin matkailijalle, melkein taianomainen kokemus.

Reilu viikko myöhemmin tuumattiin kotona, että nyt kyllä laitetaan ensi vuosi jo kalenteriin. Vaikka on mukavaa olla työmatkoilla asiallisten kumppaneiden seurassa, kyllä sitä ihan lomailukin tuntuu erityisen hyvältä!

Terveisin Topi