Tiina: Euroopan pelastajat

Päässäni on jonkin aikaa pyörinyt ajatus, jonka esitin tässä eräänä iltana myös Topille. Luettuani alan lehdestä autolatausartikkelin ja toisesta sähköpakettiauton koeajon, aloin miettiä, olisiko meillä mahdollista siirtyä kokonaan sähköiseen liikkumiseen. Asentajien pakettiautot olisi vain seuraavassa vaiheessa vaihdettava sähköisiin ja tietysti omat kulkupelit myös. Jopa henkilöstön omien autojen osalta voisimme olla avuksi.

Reinojen heilunta pysähtyi hetkeksi tv-tuolissa, kun esitin asiani perheen idealingolle, joka on ylpeästi ajellut hybridillä jo pitkään. Hetken pohdittuaan mies totesi, että oli toki itsekin miettinyt asiaa, mutta ei ajatellut sen olevan vielä ajankohtainen. Ja sitten alkoivat perusteelliset selitykset autojen toimintasäteistä ja talvikelpoisuuksista ja niin edelleen. Isorikkaalla on kuulemma ollut täyssähköautoja jo muutamiakin, mutta pääkaupunkiseutu on ihan eri juttu, meillä hybridi on vielä varmempi.

Enpä lannistunut, sillä nämä asiathan olivat jo tiedossa – varsinkin Isorikkaan uusin Tesla, josta on meidänkin keittiön pöydän ääressä moneen kertaan puhuttu. Kerroin arvoisalle miehelleni, sähkötekniikan ylijumalalle, että eihän kaikkia autoja muutenkaan yrityksessä vaihdeta kerralla. Aloitetaan aurinkovoimalan istutuksesta firman hallin katolle ja tarvittaessa seinustanurmikolle, kun tilaa kerran on. Tehdään akustot, joilla saadaan energia omaan käyttöön ja aloitetaan vaikka hankkimalla minulle pienempi täyssähköauto ja yksi täyssähköinen asentajapaku.

Ei käytetä sitä pakua pidempiin matkoihin, vaan käytetään sitä kylällä ja lähialueilla näyttämässä mallia, että näin tämä taloustuskainen Eurooppa pelastetaan. Auto kerrallaan. Varmaan tulevat muutkin yrittäjät kyselemään meiltä aurinkopaneeleita ja latauskuvioita, kun paikkakunnan tunnetuin edelläkävijä näyttää mallia. Ja samalla markkinoi omaa osaamistaan.

Aamiaista syödessään rakas mieheni oli jo suunnitelmansa tehnyt. Paneelien määrä oli jo tiedossa, koska hänellä oli ollut jo valmis suunnitelma katon osalta. Latausjärjestelmän toimittajakin oli jo valmiiksi tiedossa ja ainoa mietittävä asia oli enää energiavarastointi. Kesällä on valmista, Topi totesi. Iltapäivällä lähdetään kuulemma autokauppaan. Näin se homma välillä onnistuu. Minäkin olen jo valintani tehnyt, otan sinisen.

Tiina

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!