Tekemistä riittää vielä

Kai Puustinen.
Kai Puustinen.

Sähkömaailma-lehden pääkirjoitus 9/2022.

Rakentamisen volyymi laskee ennusteiden mukaan ensi vuonna reilusti. Koko rakentamisen alalle tämä tietää luonnollisesti heikkoa kevättä, mutta talotekniikan ja erityisesti sähköurakoinnin alalle energiamurros, -kriisi ja -säästö tarkoittavat todennäköisesti sitä, että työt eivät ole ihan heti loppumassa.

Uudisrakentamiseen erikoistuneiden yritysten lieneekin nyt syytä varmistaa, että osaaminen aurinkopaneeli-, ilmalämpöpumppu- ja autolatausasennuksiin on kunnossa. Oletusarvo on, että töitä on niin paljon kuin tavaraa riittää. Ilmalämpöpumppujen osalta ongelmat ovat jo tiedossa ja aurinkopaneeleidenkin saatavuudessa on jo puutteita havaittu.

”Oletusarvo on, että töitä on niin paljon kuin tavaraa riittää.

Erityishuolena näissä asennuksissa ovat markkinoilla jo liikkuvat puheet, joiden mukaan luotettavia asennusliikkeitä on vaikea saada asentajiksi esimerkiksi aurinkopaneelien asennuksiin. Tee-se-itse-ratkaisuja on paljon ja epämääräisillä työtavoilla ja -normeilla liikkuvia toimijoita riittää, koska kysyntä on hurjaa. Ehkä ensi keväänä viimeistään yhä useamman urakoitsijan aika riittää näihin töihin.

Syksyn ja talven aikana saatetaan nähdä vielä monta erikoista käännöstä, kun valtion toimenpiteet ohjaavat kuluttajia erilaisiin säästötoimiin. Kaikki ymmärtävät, että ensi talveksi ei ole mahdollista tehdä kaikkia maamme kiinteistöjä yhtäkkiä energiaa säästäviksi, joten töitä riittää vielä pitkään. Olennaisempaa on se, miten osaamme muuttaa tekemistä ja taitoja – vaikkapa kattotyön osalta – kysyntää vastaavaksi.

Euroopassa riehuva sota luo epävarmuustekijöitä tulevan vuoden yhtälöön. Murehtimisen sijaan meillä on selkeästi kaksi päätehtävää lähitulevaisuuden osalta. Ensimmäinen on suomalaisten kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen parhaan kykymme mukaan. Sitä ei voi kukaan muu tehdä.

Toinen, jossa toki moni muukin on auttamassa, on Ukrainan tukeminen kaikin mahdollisin keinoin. Taistelu ei saa unohtua energiakriisin alle, jota käytetään voimakkaimpana aseena koko Eurooppaan ja se liittyy suoraan sotatoimiin. Emme taivu nytkään.

Kai Puustinen

Sähkömaailman päätoimittaja, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n toimitusjohtaja.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!