Taitaja 2023 -kilpailut kisattiin Espoossa

Ylä-Savon ammattiopisto YSAO:n Mikko Juntunen sijoittui kisassa hienosti kuudenneksi. Kuva Milly Kähönen/Skills Finland.
Ylä-Savon ammattiopisto YSAO:n Mikko Juntunen sijoittui kisassa hienosti kuudenneksi. Kuva Milly Kähönen/Skills Finland.

Ammattitaidon SM-kilpailut eli Taitaja 2023 -tapahtuma järjestettiin 8.–11.5. Espoossa. Sähköasennussarjan tiukassa kisassa voittaja ratkaistiin pisteen kymmenesosien erolla.

Taitaja 2023 -tapahtuma järjestettiin Espoossa Tapiolan urheilupuistossa. Kilpailupaikkoja oli myös Omnian Espoon Suomenojan toimipaikassa, Salpauksessa Lahdessa, Keudassa Järvenpäässä ja Stadin AO:ssa Helsingissä.

Jyväskylässä nähdään 7.-9.2.2024!

Kilpailuun osallistui noin 370 ammattiin opiskelevaa nuorta ja 20 kansainvälistä haastajaa 47 eri lajissa. Myös kannustajia riitti; arvioilta jopa 87 000 opiskelijaa ja muuta ammatillisesta koulutuksesta kiinnostunutta saapui seuraamaan kilpailuja ja tapahtumia.

Sähköinen sähköasennuskisa

Sähköasennusten sarjassa nähtiin erittäin tiukka kisa Pohjois-Karjalassa toimivan Riverian Miika Saarelaisen ja Etelä-Savon ammattiopiston Viljami Kovasen välillä. Saarelainen vei kisan lopulta vain 0,78 pisteen erolla.

Tutustu Sähköinfon verkkokursseihin =>

Sähköasennussarjan voittajakolmikko: Novidan Nuutti Kojo, Riverian Miika Saarelainen ja Etelä-Savon ammattiopiston Viljami Kovanen. Kuva Milly Kähönen/Skills Finland.

Kilpailun tehtävänä oli vetää sähköt kuvitteelliselle huolto- ja toimistotilalle. Ensimmäisenä kilpailupäivänä tehtiin kaapeloinnit ja kojeiden laitteiden asennukset sekä johtoteiden potentiaalintasaus. Toisena kilpailupäivänä ohjelmassa oli pistorasioiden, kytkinten ja valaisinten asentaminen ja näiden liittäminen ABB:n Free@home-kiinteistöautomaatiojärjestelmän ohjauksiin. Kolmantena päivänä tehtävänä oli sähköauton latauslaitteiston asentaminen valmiiseen käyttökuntoon.

Kilpailutehtävät pohjautuivat sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon valtakunnallisiin tutkinnon perusteiden kiitettävän osaamistason vaatimuksiin.

Aikataulu toi haasteita

Arvioinnissa huomiotiin asennusten toimivuuden lisäksi esimerkiksi komponenttien kytkennät, laitteiden ja johtoteiden asennukset sekä käyttöönottotarkastusten mittaukset.

Sähköasennussarjan lajivastaavina toimivat Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian sähkö- ja automaatiotekniikan opettajat Ari Hulkkonen ja Juha Turu. Hulkkonen luonnehtii kilpailun tasoa paitsi kovaksi, myös yllättävän tasaiseksi.

– Kilpailijoiden suorituksissa ei ollut suuria eroja, voittajan ja kahdeksanneksikin tulleen kilpailijan piste-eroksi jäi vain 18 pistettä, Hulkkonen kertoo.

Kilpailun ensimmäinen, kaikkein laajin tehtävä osoittautui myös kaikkein haastavimmaksi erityisesti aikataulun takia.

– Vain pari kilpailijaa onnistui rakentamaan koko annetun kokonaisuuden täysin valmiiksi annetussa ajassa eli 7,5 tunnissa. Tämä heijastui sitten seuraavaan tehtävään, kun osa kilpailijoista joutui käyttämään toiselle tehtävälle varattua aikaa ensimmäisen tehtävän viimeistelyyn, Hulkkonen kertoo.

Seuraavan kerran Taitaja-kilpailut järjestetään ensi vuonna Kuopiossa.

Taitaja-kilpailun sivut
Sähköasennussarjan kilpailusivut