Suomen suurin rakennushanke nousi harjakorkeuteen

Onnisen ja K-auton käyttöön tuleva uusi logistiikkakeskus on pinta-alaltaan noin 85 000 neliömetriä, mikä vastaa 12 jalkapallokenttää. Kuva: Kesko oyj.
Onnisen ja K-auton käyttöön tuleva uusi logistiikkakeskus on pinta-alaltaan noin 85 000 neliömetriä, mikä vastaa 12 jalkapallokenttää. Kuva: Kesko oyj.

Hyvinkäälle rakentuvassa ja Onnelaksi nimetyssä logistiikkakeskuksessa on vietetty perinteisiä harjannostajaisia.

Kesko oyj rakennuttaa uutta logistiikkakeskusta teknisen tukkukaupan yhtiönsä Onninen oy:n ja K-auto oy:n käyttöön. Hanke on Keskon historian suurin yksittäinen rakennushanke ja kuutioissa suurin Suomessa meneillään oleva rakennushanke. Noin 85 000 neliömetrin logistiikkakeskus vastaa kooltaan 12 jalkapallokenttää. Tonttia ympäröivän aidan kiertääkseen on käveltävä noin 2,5 kilometriä.

”Onnelan moderneilla laitteilla, varastolla ja palveluilla tuetaan tulevaisuudessa asiakkaidemme ja työmaiden tehokasta toimintaa. Korkea automaatioaste ja keskitetty varastointi mahdollistavat tilausten pakkaamisen, merkinnät ja nopeutetut toimitukset vielä nykyistäkin paremmin”, Keskon Onnela-hankkeen johtoryhmän puheenjohtaja Petteri Niemi kuvailee.

Onnelan suunnittelussa ja rakentamisessa on kiinnitetty erityistä huomiota logistiikkakeskuksen energiankulutuksen ja hiilijalanjäljen pienentämiseen, mikä vähentää kustannuksia ja päästöjä kiinteistön pitkän elinkaaren aikana.

Myös ympäristö- ja luontoarvot on huomioitu logistiikkakeskuksen rakentamisessa alusta lähtien. Hankkeeseen nimetty ekologi on inventoinut tontin luontoarvot ja tutkii yhteistyössä kaupungin kanssa vaihtoehtoja luontoarvojen kompensoimiseksi.

Valmistuessaan Onnelasta tulee noin 400-500 logistiikan ammattilaisen työpaikka. Kesko investoi hankkeeseen yhteensä noin 300 miljoonaa euroa. Työt kohteessa alkoivat lokakuussa 2022. Logistiikkakeskus otetaan käyttöön loppuvuonna 2025.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!