Helsingissä on alettu seurata alailmatilan GNSS-signaalihäirintää. Signaalihäirintä vaikuttaa muun muassa drooniliikenteeseen.
Satelliittipohjaiset GNSS-paikannussignaalit ovat monenlaisessa käytössä, mutta alailmatilassa niitä hyödyntävät muun muassa robottilennokit eli droonit.
Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki kokeilee nyt puolen vuoden ajan, miten uudenlaiset kevyet sensorit toimisivat häirinnän havaitsemiseen alailmatilassa kaupungissa. Kokeilu tehdään osana turvallista kaupunki-ilmailua edistävää, Euroopan unionin osarahoittamaa CITYAM-hanketta.
Droonit ja muut kaupunki-ilmailutekniikat tarvitsevat paikannussignaaleja sijaintinsa seuraamiseen ja määrittämiseen. Jos paikannussignaali katoaa, useimmat pienet droonit palaavat lähtöpaikkaansa eivätkä laskeudu määränpäähänsä lainkaan.
Joissakin uusissa, kaupallisissa drooneissa on visuaalisia paikannusjärjestelmiä navigoinnin apuna, mutta teknologia on vielä niin uusi, että se ei ole yleisesti käytössä. Tiedot häiriöistä auttavatkin muun muassa riskien kartoittamisessa ja reittisuunnittelussa.
Tulokset tukevat kaupunki-ilmailun kehitystyötä
Alustavat havainnot viittaavat siihen, että alailmatilassa ilmenee vähemmän häirintää, kun taas korkeammalla lentävät droonit altistuvat häirinnälle enemmän. Sensorien sijainnit Helsingissä 50–100 metrin korkeudessa mahdollistavat hypoteesin vahvistamisen ja satelliittisignaalien tehokkaan seurannan eri puolilla kaupunkia. Tällä hetkellä sensoreita on viisi.
Kokeilusta saatava data kertoo, milloin ja missä paikannussignaaleihin kohdistuu häirintää. Kun eri tarkoituksiin käytettävät droonit yleistyvät kaupunkiympäristöissä, on tärkeää tietää, mikä kaikki niihin vaikuttaa. Data tukee Helsingin kaupunkia, joka panostaa turvalliseen, hallittuun ja koordinoituun ilmatilan käyttöön.
Forum Virium Helsinki jakaa tiedot ja keskustelee mahdollisista ratkaisuista keskeisten kansallisten viranomaisten ja organisaatioiden, kuten Maanmittauslaitoksen ja Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin, kanssa. Sensorit toimittaa suomalainen yritys Sensoripaja.