Schneider Electric visioi vihreän siirtymän ratkaisuja

Konsta Leino (vas.) ja Anssi Litmanen puhuivat Schneider Electric Suomen mediatilaisuudessa. Kuva: Sanni Heino.
Konsta Leino (vas.) ja Anssi Litmanen puhuivat Schneider Electric Suomen mediatilaisuudessa. Kuva: Sanni Heino.

Schneider Electricin Innovation Summit -huipputapahtuma Pariisissa 3. – 4.4. kutsui sähköalan toimijat visioimaan sähköistämisen tulevaisuutta ja kuulemaan yrityksen ratkaisuista muun muassa älykkäämpään rakennusinfrastruktuuriin sekä datakeskusten, kotien ja tehtaiden toimintaan.

Tapahtuman yhteydessä Schneider Electric Finland oy järjesti Espoon toimistollaan mediatilaisuuden, jossa oli mahdollisuus seurata toimitusjohtaja Peter Herwickin etäpuheenvuoroa sekä kuulla ja keskustella suomalaisten asiantuntijoiden kanssa alan tulevaisuuden näkymistä.

Myyntipäällikkö Konsta Leino esitteli puheenvuorossaan monipuolistuvia sähköverkkoja ja teknologioita, joilla Schneider vastaa niiden tarpeisiin.

Leinon mukaan nykyisen kaltaiset lineaariset sähkönsiirtomallit, joissa energia kulkee tuotantolaitoksista sähköverkon kautta kuluttajille, saavat tulevaisuudessa rinnalleen yhä moninaisempia tuotanto- ja talteenottojärjestelmiä, kuten pientuottajia ja kuluttajien omaa sähköntuotantoa, akkuvarastoja ja hallintajärjestelmiä. Toisaalta monimutkaistuva verkko vaatii myös suojamekanismien vastaavaa päivittämistä.

Schneider ennakoi lähivuosina datakeskusten merkittävää lisääntymistä muun muassa tekoälykehityksen myötä: tekoälyn käyttösovellukset muuttuvat ja levittäytyvät uusille alueille, ja teknologian kouluttamiseen vaadittavat valtavat datamäärät kuluttavat niin ikään valtavasti energiaa.

Myyntipäällikkö Anssi Litmanen esitteli puheenvuorossaan ekologisesti kestävää datakeskusteknologiaa ja Suomen roolia keskusten rakentamisessa.

Suomen valtteina datakeskuskilpailussa Litmanen mainitsi tuoreen Nato-jäsenyyden, uusiutuvan energian määrän, viileän ilmaston, kaukolämpöverkon sekä vakaan ja kestävän sähköverkon. EU:n energiatehokkuusdirektiivi (Energy Efficiency Directive) puolestaan luo datakeskusrakentamiseen kestävyyden ja avoimuuden puitteita energiatehokkuutta ja raportointia edellyttäessään.

”Yleensä avoimuus johtaa kehitykseen”, Litmanen totesi. ”Pöhinää on tällä hetkellä todella paljon.”


Sanni Heino

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!