Robottityökoneille ja raskaille drooneille testiympäristöjä

Kuva: Janne-Pekka Manninen
Oulun yliopistossa kehitetään etäohjattavia ja autonomisia työkoneita, kuten tätä kaivinkonetta. Kuva: Janne-Pekka Manninen

Oulun seudulle ja Pyhäjärvelle entiseen kaivokseen perustetaan testiympäristöjä raskaiden robottityökoneiden, -ajoneuvojen ja droonien kehittämiseen ja testaukseen.

Kansainvälisen tason digitalisoiduilla testiympäristöillä tuetaan myös Euroopan, Yhdysvaltain ja Japanin tutkimusyhteistyötä avaruusrobotiikassa. Testiympäristöjä kehitetään Oulun yliopistossa.

Vähäpäästöisten ja sähköisten robottityökoneiden, -ajoneuvojen ja droonien etä- ja parviohjausta varten rakennetaan kaikkiaan neljätestiympäristöä eri puolille Oulua ja Pyhäjärvelle.

OuluZonen alueella toteutetaan väylärakentamisen työkoneparven ja raskaiden droonien kokeita. Automaattista työkoneparvea voidaan käyttää 5G- ja 6G-verkkojen testauksiin.

Pyhäjärven Calliossa testiympäristö rakennetaan maan alle entiseen kaivokseen. Calliossa kokeillaan sähkötoimisia ja automaattisia kaivostyökoneita.

Oulussa Linnanmaalla sijaitsee työkoneiden ja droonien etäohjauspaikka ja Oulun keskustaan on suunnitteilla droonien laskeutumispaikka ja latausasema.

Lisätietoja

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!