Robottiavusteinen keräilykeskus vastaa elintarvikkeiden kasvaviin tilausmääriin

Kuvassa vasemmalla näkyvä keräilykeskus tulee Prisma Kangasalan jatkeeksi. Kuva: SOK-Pirkanmaa.
Kuvassa vasemmalla näkyvä keräilykeskus tulee Prisma Kangasalan jatkeeksi. Kuva: SOK-Pirkanmaa.

SOK-Pirkanmaan rakennuttamaan mfc (micro-fullfilment center) keräilykeskukseen työllistyy ihmisten lisäksi automatisoituja robotteja.

SM Extra audioartikkelit

Kangasalle rakentuneen keräilykeskuksen keskeinen toimintaperiaate on, että robotit auttavat keräilijöitä tuotteiden keräilyssä. Swisslog AG:n valmistamat 40 robottia vastaavat niin sanotuista ”perusvalikoiman” tuotteista ja tarvittaessa tilausta täydentää keskuksen henkilökunta.

” Robottiavusteinen keräilykeskus mahdollistaa verkkokaupan tilausmäärien tuplaamisen SOK:in Tampereen ja Kangasalan alueella”, Pirkanmaan osuuskaupan toimialajohtaja Ville Jylhä kertoo.

1400 m² keskus on jaettu kylmään (+4°C) ja lämpimään (+18°C) puoleen ja robotit kykenevät operoimaan kummallakin puolella. Roboteille on ohjelmoitu kaksi erilaista tehtävää, kaivaminen ja kuljettaminen. Yhden robotin kerätessä tuotteita, toinen kuljettaa niitä eteenpäin. Työaikaa rajoittavana tekijänä voidaan pitää päivittäiset neljän tunnin lataushetket, sekä viikoittaiset syvälautaukset.

Vastuullisuus osana kokonaisuutta           

Robotit eivät tarvitse toimintaansa ollenkaan valaistusta eikä henkilökuntaa, joka vähentää energiakustannuksia keskuksessa. Lisäksi automaatio vähentää altistumista työtapaturmille ja automatisoidun henkilökunnan työergonomia on huomioitu uusin tavoin.

” Jos mietitään asiaa energiankulutuksen kannalta, 10 robottia työskennellessään kuluttaa sähköä saman verran, mitä leivänpaahdin. Lisäksi katolle rakentuva aurinkosähköjärjestelmä pystyy tuottamaan osan laitteiston sähköstä”, Pirkanmaan osuuskaupan verkkokaupan ja digitaalisuuden kehityspäällikkö Petri Widgren sanoo.

Tuotanto keskuksessa käynnistyy elokuussa ja se tulee palvelemaan päivittäin tuhansia kotitalouksia 280 000 asukkaan talousalueella. Investoinnin hinta on noin 10 miljoonaa euroa.