Rakennusliitto vaatii koronatestejä ja karanteeneja

Rakennusliitto vaatii alan työntekijöiden terveyden turvaamista testaamalla kaikki rakennuksille ulkomailta tuotavat työntekijät ja asettamalla heidät pakolliseen karanteeniin ennen töiden aloittamista.

Rakennusliiton mukaan Suomeen tuodaan rakentajia eniten Baltiasta ja Romaniasta. EU:n ulkopuolisista maista rakennusmiehiä tuodaan mm. Ukrainasta, Uzbekistanista ja Moldovasta. Kaikissa näissä maissa koronatilanne on liiton mukaan merkittävästi Suomea huonompi.

Ulkomailta tuleville työntekijöille on rakennusalalla suositeltu ns. omaehtoista karanteenia, jossa henkilö voi käydä töissä myös karanteenin aikana. Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemen mukaan karanteenissa olevien työntekijöiden erottaminen muista työntekijöistä on työmailla kuitenkin täysin mahdotonta.

Käytön johtajan ja Sähkötöiden johtajan päivät tulevat taas.

– Rakennusliitto vaatii kaikkien ulkomaisten työntekijöiden testaamista koronan suhteen ja määräämistä karanteeniin viranomaisten tarpeelliseksi katsomaksi ajaksi. Työssä käyminen ei saa olla sallittua karanteenin aikana. Työnantajien on vastattava karanteenin kustannuksista, Harjuniemi sanoo Rakennusliiton tiedotteessa.