Rakennusautomaatioalalle tarvitaan lisää osaajia

Fidelix Academyn koulutuspäällikkö Mika Niemen mukaan myös rakennusautomaatioalan oppilaitokset ovat aktiivisia kehittämään alan koulutusta.
Fidelix Academyn koulutuspäällikkö Mika Niemen mukaan myös rakennusautomaatioalan oppilaitokset ovat aktiivisia kehittämään alan koulutusta.

Rakennusautomaatiourakointiin tarvitaan jatkuvasti lisää tekijöitä. Alan osaajapulan helpottamiseksi Fidelix on avannut automaatiokurssinsa kaikille alan ammattilaisille.

Fidelix oy on kouluttanut perustamisestaan, eli vuodesta 2002 lähtien, yhteistyökumppaneitaan yrityksen valmistamien rakennusautomaatiojärjestelmien asennus-, ohjelmointi- ja huoltotöihin. Viime vuosina yrityksessä on huomattu, että alan osaajapulaan vastaaminen edellyttää lisääntyvissä määrin rakennusautomaatiokurssien tarjoamista myös järjestelmien toteutuksesta kiinnostuneille sähköalan ammattilaisille.

Syksyn Onnimarkkinat ovat alkaneet!

– Kurssiemme pääpaino on edelleen omien järjestelmiemme toteutuksissa ja huoltotöihin perehdyttämisessä, mutta järjestämme nykyisin myös kaikille avoimia, toki maksullisia, kursseja käyttäjäkoulutuksista aina syventäviin Modbus- ja Bacnet-kursseihin. Olemme huomanneet, että kursseille on runsaasti tarvetta ja kysyntää, Fidelix Academyn koulutuspäällikkö Mika Niemi kertoo.

Hän on toiminut akatemian vetäjänä sen perustamisesta, vuodesta 2019 lähtien.

– Tulin taloon harjoittelijaksi vuonna 2013 opiskellessani TAMKissa sähköistä talotekniikkaa. Tuolloin meitä oli viisi henkeä täällä Tampereen toimistollamme, mutta nyt meitä on jo yli kaksikymmentä. Tämä kuvastaa hyvin alan kasvua yleisestikin. Aloitin projektinhoitajana ja sittemmin huoltopäällikkönä, mutta nykyisin uusien ihmisten koulutus ja teknisen tuen työt vievät käytännössä kaiken työaikani, Niemi kertoo.

Tutustu Sähköinfon verkkokursseihin =>

Yrityksessä on huomattu, että rakennusautomaatioalan valmiit osaajat ovat tällä hetkellä käytännössä täystyöllistettyjä, joten uusien työntekijöiden rekrytointi on vaikeaa tai jopa mahdotonta ilman täydentävää koulutusta.

– Ala kasvaa todella nopeasti, mutta käytännössä alalle ei valmistu mistään valmiita tekijöitä. Meidänkään kursseiltamme ei valmistu suoraan ammattilaiseksi, mutta haluamme tarjota pohjan oman osaamisen kehittämiselle.

Oma kiinnostus ratkaisee koulutusta enemmän

Niemen mukaan kiinteistöautomaatiojärjestelmiin kuuluvien laitteiden asennus onnistuu lähes kaikilta sähköalan ammattilaisilta. Järjestelmien käyttöönottoa ja ohjelmointia varten ei tarvitse olla insinööri, mutta runsaasti kiinnostusta automaatiojärjestelmien sielunelämään tarvitaan.

– Insinööriopinnot tarjoavat hyvän pohjan automaatiojärjestelmien maailmaan, mutta tässä oma kiinnostus ratkaisee koulutusta enemmän, ammattikoulupohjaltakin voi kasvaa todella päteviä tekijöitä. Ja totta kai kurssit sopivat myös kaikille vanhoille konkareille jos rele- ja kontaktoriohjaukset alkavat kyllästyttämään.

”Kurssit sopivat myös kaikille vanhoille konkareille jos rele- ja kontaktoriohjaukset alkavat kyllästyttämään.

Niemi suosittelee rakennusautomaatiokoulutuksia – vaativammat Modbus- ja Bacnet-kurssit mukaan lukien – kaikille rakennusautomaatiojärjestelmien kaapelointeja asentaville urakoitsijoille, vaikka varsinaisen ohjelmointipuolen opettelu ei olisikaan tavoitteena.

– Kurssit auttavat ymmärtämään väylätekniikoiden perusteita ja hahmottamaan kokonaisuuden tarpeita, jotta toteutuksissa vältetään pahimmat sudenkuopat. Kursseilla oppii myös esimerkiksi sähköurakkaan kuuluvan väyläkaapeloinnin toteutusta, jotta osaa huomioida ne myös urakkatarjouksissa, Niemi kertoo.

Fidelix Academyn kurssit siirtyivät koronan myötä lähes kokonaan verkkoon.

– Olemme pitäneet joitakin lähikoulutuksiakin, mutta verkkokursseillekin on paikkansa, Niemi kertoo.

Monipuolinen osaaminen tuo synergiaa

Uudellamaalla toimiva Marjasähkö Oy on panostanut määrätietoisesti rakennusautomaatio-osaamisensa kehittämiseen esimerkiksi Fidelixin kursseilla. Markus Manz perusti yrityksen vuonna 2019 yhdessä yhtiökumppaninsa Jani Niskasen kanssa.

Marjasähkön Markus Manz uskoo, että rakennusautomaatiojärjestelmien asennusten hallinta tulee mahdollistamaan entistä suurempien ja monipuolisempien urakoiden saamisen yritykselle. Taustalla yrityksen sähköistämä kerrostalo Vantaan Keimolassa.

Aluksi ammattikoulupohjalta ponnistavat yrittäjät keskittyivät pääasiassa omakotitalojen ja kerrostalohuoneistojen sähköremontteihin, mutta viime aikoina katse on suuntautunut hieman suurempiin uudiskohteisiin ja rakennusautomaatiopuolelle.

– Omakotitalopuolelle me olemme tehneet KNX-kohteita, ja nyt me olemme tutustuneet kerrostalojen rakennusautomaatiojärjestelmiin. Jos me voimme tarjota urakan yhtenä kokonaisuutena, mihin myös kiinteistöautomaatiojärjestelmän asennus kuuluu, voimme me osallistua pienenäkin yrityksenä entistä suurempien kohteiden urakkakilpailuihin. Kerrostalourakoissa työhön saadaan valtavasti synergiaa, jos eri työvaiheita voidaan tehdä limittäin, Manz kertoo.

Rakennusautomaatioliikkeiden liitto RALL ry:n jäsenet voivat osallistua Modbus-kurssille syksyn Rakennusautomaatiopäivän yhteydessä, jossa Mika Niemi on luennoimassa. Myös Sähkömaailma-lehden kustantaja Sähköinfo Oy järjestää rakennusautomaatioalan täydennyskoulutuskursseja.

Mikko Arvinen, teksti ja kuvat