Raaka-aineesta rakennukseen

Jonne Järvinen.

Jonne Järvinen, toimitusjohtaja, Insinööritoimisto Stacon oy

Rakentaminen kamppailee ennennäkemättömien materiaalien kustannusnousujen ja saatavuusongelmien keskiössä. Alalla on koko kuluneen vuoden ajan kuulunut välillä huolestuneitakin kommentteja koskien hinnannousuja ja saatavuushaasteita.

Kysehän on osittain myös kauppapoliittisista asioista, mutta lasku maksetaan yhteisestä pussista. Puututaan tällä kertaa nyt vain tutumpaan ympäristöön, kotimaan tilanteeseen siten, kuin sen arjessa näkee sekä kokee. Toimitusketju maaperän malmista rakennuksenkomponentiksi on pitkä ja pienikin viive voi kasvaa moninkertaiseksi loppupäässä, jollei sitä kyetä korjaamaan tuotantoketjun eri vaiheissa. Sujuvat korjausliikkeet kyllä luonnistuvat, kaapelithan tuppaavat taipumaan. Muuntojoustavuutta löytyy itse toiminnassa ja nyt, kun vielä saamme siirrettyä jäykät ratkaisut sulaviksi käyttökokemuksiksi, niin näen, että olemme onnistuneet.

Käytön johtajan ja Sähkötöiden johtajan päivät tulevat taas.

Jutun juonenahan on yhteisen päämäärän eteen ponnistelu. Hyödyt ja häviöt syntyvät aina koko hankkeelle riippumatta siitä, missä vaiheessa tuotantoketjua ne syntyvät. Prosessien limittäminen on haastavaa ja tähän tuotantoketjun alkupää on hionut toistuvuuden kautta prosesseja. Tehtävien vaihdossa aina kaksi oman osa-alueensa asiantuntijaa vaihtaa viestikapulaa. Suunnittelijalla onkin edessään jo suhteellisen abstrakti tehtävä eikä työ tästä eteenpäinkään muutu toistettavaksi.

”Nyt on oikein hyvä aika saada aikaan muutoksia.”

Teollisuuden tuottajahinta nousi elokuusta 2020 elokuuhun 2021 keskimäärin 15,5 % Tilastokeskuksen tuoreimman julkaisun mukaan. Tämä tulee heijastumaan tuotantoketjuun väistämättä. Ei tilanne kuitenkaan yöunia vielä vie, prosessissa on nyt vain yksi muuttuja lisää. Todellisuutta on se, että kustannukset käynnistettävissä hankkeissa kasvavat materiaalien osalta. Edessä on kiintoisat ajat.

Puun ja kuoren välissä tapahtuu kehitystä. Sähköalan asema ei ole uhattuna ja rakentamisen työtilanne on vielä hyvä. Nyt on oikein hyvä aika saada aikaan muutoksia, kun ulkopuolinen paine tarjoaa mahdollisuuden kehittää toimintatapoja ja selviytyä.

Jonne Järvinen

Kirjoittaja on Insinööritoimisto Stacon oy:n toimitusjohtaja