Pieni valaisinkauppa ui vastavirtaan

LumenLux Storen Pekka Hynnisen mukaan kivijalkakaupassa asiakas saa varmuuden hyvästä ostoksesta.
LumenLux Storen Pekka Hynnisen mukaan kivijalkakaupassa asiakas saa varmuuden hyvästä ostoksesta.

Aikaisemmin pelkästään verkossa valaisimia myyneen LumenLux Storen valikoimiin voi tutustua nykyisin myös Tampereen Tammelan kivijalkakaupassa.

SM Extra audioartikkelit

Pekka Hynninen perusti puolisonsa avustuksella pari vuotta sitten pienen valaisinmyymälän Tampereen Tammelaan Kalevan puistotielle. Tätä ennen Hynninen oli pyörittänyt useita vuosia valaisimiin erikoistunutta verkkokauppaa samalla LumenLux Store -nimellä.

– Asiakkailta alkoi tulla toiveita, että he haluaisivat nähdä fyysisesti valaisinten kokoja, mittasuhteita, laatua ja materiaaleja. Sitä kautta se lähti, että pakko se on lähteä kokeilemaan, vaikka vastavirtaanhan tässä mennään.

Nopeasti selvisi, että perinteiselle myymälälle riittää taas kysyntää.

Palvelualttius on elinehto

Kauppa on lähtenyt pyörimään kohtalaisen mukavasti, mutta varsinkin alussa yrityksen tunnetuksi tekeminen ja asiakaskunnan hankkiminen vaati runsaasti työtä.

– Jos markkinointiin voisi käyttää paljon rahaa niin sittenhän se olisi helppoa, mutta nyt pitää olla vielä kärsivällinen. Pikku hiljaa sana alkaa kiirimään.

Tässä palvelualttius on pienen myymälän elinehto.

– Hyvä palvelu on paras, mutta tietenkin samalla myös hidas tapa saada tieto meistä leviämään asiakkaiden suusta suuhun.

Sadan neliön myymälässä huomio kiinnittyy ensimmäisenä lukuisiin katosta riippuviin sisustusvalaisimiin – aivan kuten perinteisessä valaisinkaupassa kuuluukin. Näiden lisäksi LumenLux Store myy yhtä lailla alasvaloja, erilaisia ledejä, ulkovalaisimia, polttimoita sekä jonkin verran myös erikoisvalaisimia.

–Sisustusvalaisimet ovat kysytyin tuoteryhmä, mutta myös esimerkiksi alasvaloja sekä ulkovalaisimia menee kanssa paljon. Me yritämme pitää myymälässä esillä paljon esimerkkejä eri tyyppisistä tuotteista ja jos asiakas innostuu jostakin mallista niin sitten hänen kanssaan on helppo katsoa mitä muita vastaavia vaihtoehtoja on tarjolla. Jostakin valaisimesta voidaan ottaa vaikka vain yhden värinen mallikappale myymälään ja näyttää netistä sekä kuvastoista mitä muita värivaihtoehtoja on tarjolla.

Eri kokovaihtoehtoja on sen sijaan hyvä yrittää pitää esillä enemmänkin, sillä pelkistä numeroista mittasuhteita on monesti hieman vaikea hahmottaa.

– Valaisin onkin hyvä ottaa kotiin sovitukseen ennen ostopäätöksen tekoa. Myymälätilassa valaisimen fyysisiä mittoja ei välttämättä ole niin helppo hahmottaa.

Hynninen haluaa pitää kaupan valikoimassa ainostaan laadukkaita tuotteita, jolloin reklamaatiot saadaan pidettyä vähäisinä.

– Esimerkiksi led-valaisimien ekologisuudesta on annettu yleinen mielikuva, että ne ovat pitkäikäisiä ja kuluttaa vähän sähköä. Kannattaa kuitenkin tutkia eri vaihtoehtoja ja panostaa ledien laatuun. Huonoista komponenteista tehty led-valaisin päätyy nopeasti jätteeksi ja silloin sen elinkaaren aikana syntynyt hiilijalanjälki onkin suuri.

Myyjän ammattitaito ratkaisee paljon

Voisi ajatella, että kivijalkakauppa houkuttelisi erityisesti varttuneempaa väkeä, mutta Hynnisen mukaan liikkeessä käy yhtä lailla nuoriakin. Monet LumenLux Storen varttuneemmat asiakkaat ovat muistelleen lämmöllä Tampereen Sokoksen entistä valaistusosastoa.

– Monet ovat sanoneet, että se oli aikoinaan Suomen paras valaisinmyymälä. Siellä oli kuulemma yksi ammattitaitoinen myyjä, joka pyöritti hommaa todella hyvin.

Sekä Sokoksen valaistusosasto että monet muut perinteiset tamperelaiset valaisinliikkeet ovat lopettaneet toimintansa jo vuosia sitten, mutta joitakin perinteisiä liikkeitä on yhä jäljellä.

– Kymmenen vuotta sitten myymälöitä oli vielä enemmänkin, mutta sitten monet katsoivat, että nettikaupan yleistyessä homma ei enää kannata. Tampereen Sähköllä on myymälä Ojakadulla ja Nokialla Nokian Sähkötalolla on kanssa suuri kuluttajia palveleva myymälä. Lisäksi osa sähköurakoitsijoista pitää valaisimia esillä toimistoillaan, vaikka heillä ei enää varsinaisia myymälöitä olekaan, Hynninen sanoo.

Valaisinmyyjän ammatitaitoon kuuluu osata laskea esimerkiksi valaistustasoja ja osata esittää asiakkaalle erilaisia vaihtoehtoja halutunkaltaisen valaistuksen aikaansaamiseen.

– Meillä käy jonkin verran myös omakotitalon rakentajia kenelle me laskemme mielellämme oikean määrän valaisimia eri tiloihin, Hynninen kertoo.

Mikko Arvinen, teksti